Γορτυνία και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το βασικό ερώτημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Γη, δάση, βουνά, αέρας, θάλασσες, παραλίες - τα πάντα πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους για να απελευθερωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με fast track διαδικασίες προς όφελος του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των "πράσινων" ομίλων. Έχουν γεμίσει άναρχα ολόκληρες περιοχές με γιγαντιαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, με μοναδικό κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος, αδιαφορώντας ακόμα και για την πολιτισμική κληρονομιά ή την προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους.

Από αυτή την πολιτική δε θα ξεφύγει ούτε η Γορτυνία. Εκμεταλλευόμενοι τη γενικευμένη ερήμωση, προχωρούν τις αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου (και όχι μόνο), ενώ η κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές περιοχή της Ηραίας, έχοντας απολέσει την παραγωγική της βάση, πρόκειται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια πάνω στα αποκαΐδια τη "φωτοβολταϊκή ανάπτυξη" των επιχειρηματικών ομίλων. 

Την ίδια ώρα οι υποδομές για την πολιτική προστασία παραμένουν ισχνές. Το βίωσε από πρώτο χέρι και η Γορτυνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία παραμένουν υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 30% των αναγκών σε προσωπικό, ενώ οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης φτάνουν το 75%. 

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που παραδίδει το περιβάλλον βορά στο καπιταλιστικό κέρδος. Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας όπου θα λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. 

Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αρμονία του ανθρώπου με τη φύση, αξιοποιώντας παράλληλα με σεβασμό στο περιβάλλον όλες τις μορφές ενέργειας.

Οι Γορτύνιοι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Οι εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα πάρουν τη μορφή "τσουνάμι" το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε με συντονισμένους αγώνες και με μια Λαϊκή Συσπείρωση ακόμα πιο ισχυρή στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
6/6/23

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS