Με ακαρπία κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή στην Αρκαδία








Η κατάσταση στον ελαιοπαραγωγικό τομέα κρίνεται σαν αποκαρδιωτική, ειδικά σε περιοχές όπως τα Δολιανά (Ν. Αρκαδίας) και το Αρκαδικό (Ν. Αργολίδας) με το ποσοστό ακαρπίας να κυμαίνεται από 85%-100%. Σαφή εικόνα για τις ποικιλίες ελιάς Μεγαρίτικη και Κορωνέϊκη στην Αργολίδα δεν υπάρχει ακόμη καθώς αναμένεται να εκτιμηθεί και το ποσοστό καρπόδεσης στις ορεινές περιοχές για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ενώ έχει πληγεί από 90% έως και 100% η ποικιλία Μανάκι.

Ο Ν. Λακωνίας και Μεσσηνίας εξελίσσονται ικανοποιητικά καθώς δε φαίνεται προς το παρόν να έχουν επηρεαστεί από τις έντονες κλιματικές συνθήκες (ξηρασία και βροχοπτώσεις) και το ύψος της παραγωγής τους, σύμφωνα με τα έως τώρα ποσοστά καρπόδεσης και τις εκτιμήσεις των αντιστοίχων ΔΑΟΚ ύστερα από επικοινωνία, να κυμαίνεται από μέτρια έως αρκετά καλά επίπεδά. Τα επίπεδα αυτά, αν και μειωμένα, κρίνονται φυσιολογικά εξαιτίας του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας καθότι την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο τα ποσοστά παραγωγής ήταν υψηλά έως υπερβολικά. Οι ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέϊκη στους αντίστοιχους νομούς οψιμίζουν (κλιματικές συνθήκες), γεγονός που σηματοδότησε το μη επηρεασμό τους από τα έντονα κλιματικά φαινόμενα καθότι δεν ήταν στο φαινολογικό στάδιο της ανθοφορίας την αντίστοιχη περίοδο. Οι αντίστοιχες ΔΑΟΚ, αναμένουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, διότι έως τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της σκλήρυνσης του πυρήνα (φαινολογικό στάδιο της ελιάς), ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν τον πληθυσμό του δάκου και να μειώσουν την προσβολή του ελαιοκάρπου.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων

Δυσκολεύει η κατάσταση για τους παραγωγούς και τις περιοχές που έχουν πληγεί από ακαρπία. Ύστερα από επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης επιβεβαιώνεται ότι για τυχόν αποζημιώσεις θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή από τον ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Περιφέρειες (ΔΑΟΚ) και το ποσοστό ζημιάς που έχει υποστεί μια καλλιέργεια θα πρέπει να ξεπερνά το 30% σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να συσταθεί και να εγκριθεί ο αντίστοιχος φάκελος από την Ευρωπαϊκή ένωση για να μπορέσουν να υπάρξουν αποζημιώσεις από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ), εκτός εάν υπάρξει Υπουργική μέριμνα. Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως τώρα ζητούν οικονομική ενίσχυση από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να καταφέρει να πάρει ανάσα ο ελαιοκομικός κλάδος και όχι μόνο.

Η Χαλκιδικής

Σε παρόμοια κατάσταστη βρίσκεται και η επιτραπέζια ελιάς Χαλκιδικής εξαιτίας της ακαρπίας του 2021 με τις εκτιμήσεις του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ στην ΠΕ Χαλκιδική να κυμαίνονται σε ποσοστό μείωσης έως και 70% συγκριτικά με την περσινή παραγωγή και το οικονομικό κόστος συνεκτιμάται στα 161 εκατομμύρια ευρώ. Μηδενική έως και ελάχιστη είναι και η παραγωγή στο Παγγαίο (Ν. Καβάλας).



/www.olivenews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS