Deutsche Aeolia: «Σήμα ζωής» για τα αιολικά έργα στην Αρκαδία










«Σήμα ζωής» θα μπορούσε να θεωρηθεί το πράσινο φως που έλαβε η Deutsche Aeolia από τη ΡΑΑΕΥ σχετικά με ένα έργο αιολικής ενέργειας που διατηρεί χρόνια τώρα στο «εν υπνώσει» χαρτοφυλάκιό της.

Αφορά μάλιστα την πρώτη άδεια την οποία είχε λάβει η εταιρεία με την περιπετειώδη ιστορία, από το 2015 για αιολικό σταθμό ισχύος 16 MW στη θέση «Προφήτης Hλίας-Παλαιόπυργος» της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου του Δήμου Nότιας Kυνουρίας στην Αρκαδία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατόπιν αίτησης που είχε υποβάλει στις 6 Μαρτίου 2023, έλαβε την έγκριση της Αρχής για την τροποποίηση της Βεβαίωσης Παραγωγού ως προς τη μεταβολή του τύπου των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού από 8 Α/Γ ισχύος 2 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 87m σε τέσσερις 4 Α/Γ ισχύος 3,3MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136m, τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος και της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού από 16,0MW σε 13,2MW αντίστοιχα, τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης καθώς και την αναχωροθέτηση της θέσης των ανεμογεννητριών εντός αυτού.


Οι πρώτες προσπάθειες «επανεκκίνησης» έγιναν τον Μάρτιο του 2022 όταν η Ρυθμιστική Αρχή κατόπιν αιτήσεων της εταιρείας χορήγησε δύο Βεβαιώσεις Παραγωγού που αφορούσαν την ανανέωση παλαιότερων αδειών της.


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η μία για το παραπάνω έργο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και η δεύτερη για έργο για το οποίο η αρχική αίτηση υποβλήθηκε το 2009 και έκτοτε βρισκόταν σε καθεστώς αξιολόγησης. Η άδεια αυτή που δόθηκε το 2020 ήταν για αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW στη θέση Μαδαρη-Παλαιολόγου των Δήμων Ευρώτα και Ν. Κυνουρίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.


Ακόμη, στις 21 Δεκεμβρίου 2022 η ΡΑΕ ενέκρινε την αίτηση τροποποίησης της Βεβαίωσης Παραγωγού που ανανεώθηκε εντός του 2022 και αφορά αιολικό σταθμό ισχύος 15 MW στη θέση Ελάτιας-Μαζαράκι των Δημοτικών Ενοτήτων Γερόνθρων και Λεωνιδίου, των Δήμων Ευρώτα και Ν. Κυνουρίας σε Λακωνία και Αρκαδία.



Η τροποποίηση αφορούσε τη μεταβολή του αριθμού και τύπου των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού από 5 Α/Γ ισχύος 3,0MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90m, σε 4 Α/Γ ισχύος 3,45MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136m καθώς και τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής του αιολικού σταθμού από 15 MW σε 13,8MW αντίστοιχα.

Το εάν και κατά πόσο τα παραπάνω projects θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες που αφορούν είτε τη δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, είτε όμως και τη… δυνατότητα της εταιρείας να τα χρηματοδοτήσει.

Και τούτο καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της, ο κύκλος εργασιών της είναι μηδενικός, συσσωρεύει ζημίες ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της (κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021), είχε καταστεί κατώτερο του ημίσεως (½) του μετοχικού κεφαλαίου.


Οι συνθήκες αυτές, όπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις για το 2021, «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

Ωστόσο η διοίκησή της προκρίνει ως ενδεδειγμένη τη χρήση της παραδοχής της συνέχισης δραστηριότητας, τονίζοντας ότι «στην παρούσα φάση και μέχρι να αναπτύξει λειτουργική δραστηριότητα, εξασφαλίζει χρηματοδότηση της λειτουργίας από τους μετόχους».
Οι Γερμανοί, ο Γκρίσιν και η περιπέτεια

Όλα τα παραπάνω δεν θυμίζουν σε τίποτα την εποχή που η Deutsche Aeolia ξεκινούσε τη διαδρομή της ως ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο joint venture του ομίλου Γκρίσιν με τη Deutsche Bank, όπου συμμετείχαν με 20% και 80% αντίστοιχα.


Ήταν στα τέλη του 2007, μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές «ντιρεκτίβες» όριζαν ότι η Ελλάδα μέχρι το 2010 θα έπρεπε να καλύψει το 20,1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας από «πράσινες» πηγές.


Το επενδυτικό πλάνο της Deutsche Aeolia ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη.
Από το 2008 και 2009 είχε υποβάλει δύο αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής συνολικής ισχύος 68MW, οι οποίες όμως, αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ για περιβαλλοντικούς λόγους (χωροθέτηση εντός ζώνης αποκλεισμού).

Ακόμη στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν τρεις άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 51MW, και επιπλέον μία των 30 MW, χωρίς καμία από αυτές να προχωρήσει για διάφορους λόγους. Δηλαδή, είτε λόγω κορεσμένου δικτύου, είτε τοπικών αντιδράσεων.

Κάπως έτσι η Deutsche Aeolia έφτασε μέχρι και τη Βουλή, όταν τον Φεβρουάριο του 2013, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν προχωρούσαν οι αιτήσεις της.

Όμως, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις είχαν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ κατά είχε ταχθεί και ομάδα βουλευτών του ΣYPIZA -μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής του τομέα ενέργειας- καταθέτοντας ερώτηση στη Bουλή…


Ακολούθησε η μακρά κρίση στην Άλφα Γκρίσιν που οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της με συνέπεια πλέον τα έργα και η ίδια η εταιρεία να έχουν περάσει πλέον στα χέρια της γερμανικής πλευράς.


newmoney.gr


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS