Φυλακή και «βαριά» πρόστιμα ακόμη και σε όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας



Eurokinissi


Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των εμπρησμών έφτιαξαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας που σε συνάντηση τους οριστικοποίησαν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νόμο για την αποτροπή των εμπρηστών.

Αντικείμενο της συνάντησης των δυο υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα το πρωί ήταν οι αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιών με στόχο δε, η τελική εισήγηση να είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.










Πλέον, στη φυλακή θα οδηγούνται ακόμη και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας, θα τους επιβάλλονται υψηλότατα διοικητικά πρόστιμα, ενώ πλέον οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής. «Θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Για πρόστιμα που θα αγγίζουν ακόμη και τις 30.000 ευρώ και θα φτάσουν τα αντίστοιχα για την κακοποίηση ζώων, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας στη δική του τοποθέτηση.
Τι ισχύει σήμερα





Οι διατάξεις του άρθρου 265 ΠΚ που αφορούν στον εμπρησμό των δασών καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβατικών ενεργειών που αφορούν στο συγκεκριμένο αδίκημα. Από το 2021, ο εμπρησμός τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, με τη μέγιστη ποινή των 15 ετών και αν αυτός προκαλέσει το θάνατο, τότε επιβάλλονται ισόβια.

Η αλλαγή στη νομοθετική ρύθμιση προέκυψε μετά την υποβάθμιση του αδικήματος του εμπρησμού δασών από κακούργημα σε πλημμέλημα στην βασική του μορφή με το νέο Ποινικό Κώδικα του 2019, αν και είχε προηγηθεί η φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι Αττικής και ακολούθησαν άλλες καταστροφικές φωτιές. Η αυστηριοποίηση δεν περιορίστηκε στην προβλεπόμενη ποινή αλλά επεκτάθηκε και στην διεύρυνση του τρόπου τέλεσης του εν λόγω αδικήματος, αφού πλέον δεν απαιτείται η πραγμάτωση κινδύνου για τον άνθρωπο, αλλά αρκεί και η δυνατότητα να προκύψει, ενώ συμπεριλήφθηκε ως επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση που το αδίκημα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη οικολογική διατάραξη ή καταστροφή.

Μάλιστα, καθορίστηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στην περίπτωση κατά την οποία η πράξη του εμπρησμού σε δάση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου, ενώ με την διάταξη του 2019 προβλεπόταν η ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και την δυνητική επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ατόμων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι με το άρθρο 174 του ν.4855/2021 προστέθηκε στα κακουργήματα για τα οποία επιτρέπεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και το κακούργημα του εμπρησμού σε δάση και επεκτάθηκε η δυνατότητα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και στην εξ αμελείας τέλεση του αδικήματος του εμπρησμού σε δάση.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS