Η «Μπλε Υπερπασέληνος» αποχαιρετά τον Αύγουστο
στο ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΤΡΟΠΑΙΩΝ
Το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου θα είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Η τελευταία Πανσέληνος του καλοκαιριού, η δεύτερη του φετινού Αυγούστου που θα είναι «Υπερπανσέληνος», θα συνδυαστεί με το «Μπλε Φεγγάρι» και ο ουρανός θα γίνει πιο … φωτεινός!
Το ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ σας υποδέχεται με «τραγούδια της παρέας» για το φεγγάρι και πολλές εκπλήξεις για μια τέλεια απόλαυση της βραδιάς, όπου το καλοκαίρι παραδίδει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο.
Είσοδος ελεύθερη. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΟΠΑΙΑΤΩΝ.
Το φαινόμενο «Μπλε Φεγγάρι»
Το αστρονομικό φαινόμενο του «Blue Moon» δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το χρώμα, αλλά με την επανάληψη της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα. Πρόκειται για μια συνθήκη που εμφανίζεται ανά δύο με τρία χρόνια. Όταν δηλαδή αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τις συνολικά 29,53 μεταξύ μιας πανσελήνου από την επόμενη. Γι’ αυτό και φυσιολογικά κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα πανσελήνους (μία κάθε μήνα).
Αν και κατά περιστάσεις το φεγγάρι μπορεί να μοιάζει λίγο πιο γαλάζιο χάρη στη συγκέντρωση μικροσωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, είναι κατά βάση ένας μεταφορικός όρος, που περισσότερο τονίζει τη σπανιότητά του.
Σύμφωνα με τη NASA, το όνομά του πηγάζει από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, όταν μπόλικη στάχτη σκορπίστηκε σε απόσταση ίση με 80 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να λάβει μια ιδιαίτερη μπλε-πράσινη απόχρωση για δύο ολόκληρα χρόνια.
Το φαινόμενο «Υπερπανσέληνος»
Φέτος η επιπλέον αυτή πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με το τέλος του καλοκαιριού και την παράδοση της σκυτάλης στο φθινόπωρο.
Μάλιστα πρόκειται για μια υπερπανσέληνο, αυτή που θα πει αντίο στον Αύγουστο, δεδομένου ότι το φεγγάρι θα βρεθεί στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη (περίγειο) επί της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθός του πολλαπλασιάζεται στο μάτι και φαίνεται ως και 14% πιο μεγάλο και 30% πιο φωτεινό συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη που έχει στη μέγιστη απόσταση γύρω από τη Γη (απόγειο).
Η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς τον συνδυασμό αυτών των δύο φαινομένων είναι κατά τη διάρκεια της ανατολής.
Δημοσίευση σχολίου