Οι αρχαίο τάφοι στο χωριό μας
Όταν βρήκαμε τον ασύλητο τάφο στο χωριό, η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν να καλέσουμε την αρχαιολογική υπηρεσία Αρκαδίας. Μας εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι αρμόδιος υπάλληλός της ήταν στο χωριό σε λιγότερο από μία ώρα – και αυτό διότι όπως μάθαμε από τον ίδιο, ήταν ήδη στα Λουτρά της Ηραίας.
Πήγαμε τον υπάλληλο στον χώρο του τάφου, τον κατέγραψε με gps, έβγαλε κάποιες φωτογραφίες και θα έκανε -όπως μας είπε-, έκθεση, την οποία μάλιστα η Υπηρεσία θα μας κοινοποιούσε. Παράλληλα επίσης θα ξεκινούσε η διαδικασία για να ορισθεί ημερομηνία ανασκαφής του τάφου.
Επικοινωνώντας λίγες μέρες αργότερα με την Υπηρεσία στην έδρα της την Τρίπολη, δεν μας δόθηκε καμία έκθεση και υπήρχε μία ασάφεια ώς προς το πότε θα γίνει η ανασκαφή. Έπειτα από δίμηνο περίπου, σε έκ νέου τηλεφωνική επικοινωνίας μας, επικράτησε η ίδια ασάφεια από την αρμόδια αρχαιολόγο.
Έχουν περάσει από τότε δύο χρόνια (μπορεί και τρία) αλλά δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση από την αρχαιολογική Εφορία Αρκαδίας. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε αλλά η αδιαφορία της Εφορίας μας έχει αφήσει κατάπληκτους. Τέτοια αδιαφορία που γεννά και ερωτήματα για το αν θα κάνουν ποτέ ανασκαφή στον ασύλητο τάφο.
Πέραν αυτών των θλιβερών, ο Σακελλαριάδης το 1925, καταγράφει πολλά τοπωνύμια στο Ψάρι, μεταξύ δε αυτών και το τοπωνύμιο «Τούμπι». Το τοπωνύμιο αυτό, έξ όσων γνωρίζω, δεν το είχε αναφέρει κανείς από τους προγόνους μας. Για το έν λόγω τοπωνύμιο υπάρχει σχετική αναφορά στο βιβλίο «Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας, πηγές γραπτές επί του χάρτου & επί του εδάφους», έκδοση 2019.
Στην νότια πλευρά από το Τούμπι, υπάρχει το τοπωνύμιο «Ρούγα» και βόρεια από αυτό το τοπωνύμιο «Καριές». Σύμφωνα με τους ειδικούς (εγώ δεν είμαι ειδικός), όπου υπάρχουν τα δύο αυτά τοπωνύμια, δηλώνεται οικισμός. Αν αυτός ο οικισμός είναι τριών, πέντε ή εφτά χιλιάδων χρόνων προ Χριστού, δεν το γνωρίζω, ο τάφος όμως που βρέθηκε (σε σχήμα κιβωτιόσχημο) μαρτυρεί τάφο αρχαίο, πόσο αρχαίο δεν γνωρίζουμε παρά μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Μία αιρετική άποψη, όπως την ονομάζω, υπάρχει για τον συγκεκριμένο χώρο στο βιβλίο για το Ψάρι που προανέφερα, η οποία φυσικά χωρίς πιστοποίηση δεν αποδεικνύεται.
Κατά τον Μάνο Αναστασόπουλο, η ευρύτερη περιοχή μας αποτελούσε μέρος της αρχαίας Τεύθιδος, έχει δε και σχετικό λίνκ αλλά δεν το έχω στο αρχείο μου, οπότε, αν διαβάσει την ανάρτηση αυτή, μπορεί να μας δώσει σε σχόλιο το σχετικό λινκ.
Επανερχόμενος στον οικισμό, στην δυτική πλευρά αυτού δικαιολογούνται και οι τάφοι του, ένας ίσως να είναι αυτός για τον οποίο γίνεται ο λόγος. Στο φρύδι που βρέθηκε ο τάφος, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχουν πολλοί ακόμα τάφοι, όσο όμως αδιαφορεί η Εφορία αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, θα μιλάμε μόνο με υποθέσεις. Δυστυχώς.
Δημοσίευση σχολίου