Φουντώνουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βασικά διατροφικά είδη, είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.
Την ίδια στιγμή τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν ήδη φτάσει στις μεγάλες πόλεις με πρώτη την Αθήνα που συναντά διπλάσιες τιμές στα λαχανικά, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Αγορών και Αλιείας, οι τιμές σε ντομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, μαρούλια και πράσινα φασόλια ήταν σημαντικά υψηλότερες την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Για παράδειγμα, στην λαϊκή αγορά της Ηλιούπολης, η χαμηλότερη τιμή για τα αγγούρια έφτασε το Σάββατο 16/9 0,80 ευρώ το ζευγάρι, τιμή υπερδιπλάσια από τα 0,30 ευρώ της 7ης Σεπτεμβρίου.
Στις εγχώριες ντομάτες η τιμή κυμάνθηκε από 1,30 έως 1,80 ευρώ το κιλό, την στιγμή που την περασμένη εβδομάδα κυμαίνονταν στο 1,40 ευρώ το κιλό.
Το φαινόμενο αισχροκέρδειας, ειδικά στην Αττική, η οποία προμηθεύεται κυρίως από τον Μαραθώνα και τα Μέγαρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Λάρισα: 10 ευρώ για 1 κιλό χόρτα και 1 μαρούλι
Οι εξωφρενικές τιμές στα λαχανικά έχουν εξοργίσει τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αγγούρι έφτασε μέχρι και το 1 ευρώ το τεμάχιο, δύο μέρες μετά τις πλημμύρες, τη στιγμή που λίγο πριν, μπορούσε να αγοράσει κανείς τρία αγγούρια με 1 ευρώ.
Οι καταγγελίες των απελπισμένων πολιτών για τιμές όπως 2,5 ευρώ το λάχανο και 3,5 ευρώ το κιλό οι ντομάτες, είναι εκατοντάδες.
«Σε λαϊκή της Λάρισας οι ντομάτες κόστιζαν 3,8 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος.
Όπως εξηγεί, «ναι μεν οι ελλείψεις αγροτικών προϊόντων είναι πάρα πολύ μεγάλες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ωστόσο το ύψος των ανατιμήσεων αυτών δεν δικαιολογείται».
Και καταλήγει πως - λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των καταστροφών και τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά - οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και το 30%-40%.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI© Παρέχεται από: CNN.gr
ΕΕΚΕ: «Πότε πρόλαβαν και ανέβηκαν οι τιμές;»
Όπως τονίζει στο CNN Greece ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) Απόστολος Ραυτόπουλος:
«Το μεγάλο πάρτι της αισχροκέρδειας γίνεται σε φρούτα και νερά. Ο μαυραγοριτισμός σε όλο του το μεγαλείο, καθώς, και ας μου επιτραπεί η έκφραση, οι επιτήδειοι πατάνε επί πτωμάτων».
Ο κ. Ραυτόπουλος εξηγεί: «Οι ντομάτες πέρυσι τέτοια εποχή είχαν 90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Φέτος, σε μία φυσιολογική περίοδο, χωρίς την καταστροφή, θα είχαν από 1 έως 1,20. Οταν πουλάνε τις ντομάτες 3 ευρώ, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής: Πού τις βρήκανε αυτές τις ντομάτες, πότε τις κόψανε, πότε στείλανε τα τιμολόγια, (να μας δείξουνε από πού τις πήρανε από πού τις αγόρασαν) και πώς τις παρέχουν στον καταναλωτή στους πάγκους με 3 ευρώ….
Το ίδιο ισχύει και για τα μαρούλια, τα αγγουράκια, τα κολοκύθια, τα μήλα, τα αχλάδια, για μια σειρά προϊόντων. Πότε πρόλαβαν και ανέβηκαν οι τιμές, αφού η συγκομιδή, κυρίως από την περιοχή της Αγιάς, στη Λάρισα, είχε γίνει πριν την καταστροφή. Πώς λοιπόν μετατρέπεται η τιμή του παραγωγού των 45 λεπτών που πούλησε τα μήλα σε 2 ευρώ;».
Η ντροπή με το νερό
Τα πρώτα κρούσματα αισχροκέρδειας σημειώθηκαν την επομένη της θεομηνίας Daniel, όταν κάποιοι κοστολόγησαν 6 με 10 ευρώ την εξάδα του εμφιαλωμένου νερού.
Κάτοικος της Λάρισας που κρατά την ανωνυμία του, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό:
«Είναι εξοργιστικό. Πήγαμε στα σούπερ μάρκετ, δεν έχουν στάλα νερό, ο κόσμος μαλώνει για ένα μπουκάλι νερό... Ψάξαμε σε μίνι μάρκετ, είδαμε να πουλούν 2 με 2,5 ευρώ την εξάδα 6… Στην αρχή τα πουλούσαν 6 ευρώ και επειδή ο κόσμος φώναζε, την πήγαν 5 ευρώ».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ /EUROKINISSI© Παρέχεται από: CNN.gr
Ο κ. Ραυτόπουλος επιβεβαιώνει: «Εξάδες και δωδεκάδες με τις τιμές στα ύψη και αυτό δεν το κάνουν μόνο τα μικρά σούπερ μάρκετ, το κάνουν και μεγάλες αλυσίδες. Τι κάνουν: Βάζουν σήμερα μία εικονική τιμή, πως δήθεν την είχανε χτες και πάνω σε αυτήν την τιμή κάνουν την έκπτωση του 20% για τους πλημμυροπαθείς... Μόνο που η τελική τιμή είναι ακριβότερη από της προηγούμενης μέρας».
Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και ανέδειξε το θέμα της αισχροκέρδειας στα νερά, επισημαίνει: «Τη στιγμή κατά την οποία το 99% του πληθυσμού της χώρας μας έχει τείνει χείρα βοηθείας στους πλημμυροπαθείς, δεν μπορεί μία ισχνή μειοψηφία να πατάει απάνω στον πόνο των ανθρώπων και να ασκεί αυτήν την αισχροκέρδεια».
Μόνος τρόπος προστασίας του πολίτη από αυτές τις τακτικές είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στους παρανομούντες, τοινίζει ο κ. Ραυτόποπυλος: «Θα πρέπει το Υπ. Ανάπτυξης να βγάλει όλη τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), όλα τα κλιμάκια στον Θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να κάνουν ελέγχους νύχτα - μέρα σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα σε λαϊκές αγορές, σε μανάβικα, σε κρεοπωλεία, σε όλα. Ήδη βρίσκονται δύο κλιμάκια στη Λάρισα από προχτές. Αυτά που σας λέω κατά 99,9% θα τα έχουν ήδη διαπιστώσει και οι ίδιοι. Εξάλλου τους έχουμε "καθοδηγήσει" που συναντήσαμε τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. Μέσα στις επόμενες μέρες το πιο πιθανόν είναι ανακοινωθούν πρόστιμα».
400 ευρώ για κάλτσες και πετσέτες
Τα κρούσματα αισχροκέρδειας δε σταματούν στα τρόφιμα και τα είδη υγιεινής.
Όπως ανέφεραν σε τηλεοπτικό σταθμό κάτοικοι από την Φαρκαδόνα, πλήρωσαν 400 ευρώ για δύο εσώρουχα και δύο πιτζάμες, κάλτσες, πετσέτες και 100 ευρώ για σαμπουάν, αφρόλουτρα και οδοντόκρεμες. Μάλιστα, συμπλήρωσαν πως οι επιτήδειοι τα χρήματα τα ήθελαν «μαύρα» και όχι να πληρωθούν με κάρτα.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI© Παρέχεται από: CNN.gr
70% πάνω τα ξενοδοχεία
Δεδομένου πως πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να πλησιάσουν τα σπίτια τους για να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν σε αντικατάσταση ρούχων, επίπλων ή συσκευών, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, θα δούμε ανάλογα κρούσματα αισχροκέρδειας και είδη ρουχισμού και σπιτιού, ενώ ήδη οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά 70%, ενώ οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων 120%.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI© Παρέχεται από: CNN.gr
Κλιμάκια ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία
Κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ έχουν μεταβεί ήδη στη Θεσσαλία για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%, προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
Τα κλιμάκια των ελεγκτών ελέγχουν και την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό όσο και στο πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους τόσο στα τρόφιμα όσο και στα καύσιμα και σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.
Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου
«Κάθε αύξηση στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την θεομηνία Daniel, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται, η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, στην χώρα μας καλλιεργούνται συνολικά 371.000 στρέμματα οπωροκηπευτών προϊόντων, εκ των οποίων στη Θεσσαλία βρίσκονται τα 28.000 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας.
Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.
«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι:
«Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».
msn
Δημοσίευση σχολίου