Ερχονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα© Shutterstock
Κύμα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται τους επόμενους μήνες, με τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας να αποτελούν ένα μόνο λόγο για αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν.
Ξεκινώντας από τον κλάδο οχημάτων, μετά από δωδεκαετή υποχώρηση παρατηρήθηκε ένα πρώτο κύμα ανατιμήσεων το φθινόπωρο του 2022, στη συνέχεια ένα δεύτερο στην αρχή της φετινής χρονιάς και έκτοτε κατά καιρούς πολλές εταιρείες προχωρούν σε νέες αναπροσαρμογές.
Σύμφωνα με γνωστό στέλεχος της αγοράς, «παρά τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει χώρα, ο συνδυασμός του πληθωρισμού και των περισσότερων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους πριονίζει τα όποια περιθώρια των εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων εξαναγκάζονται να απαντήσουν με νέες αυξήσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες εκτίναξαν τις αποζημιώσεις σε έναν κλάδο όπου τα τιμολόγια ήταν ήδη χαμηλά. Παρά το ότι τόσες πολλές κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στη Θεσσαλία, το μεγαλύτερο κομμάτι των αποζημιώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα προέλθει από τα αυτοκίνητα και τις μεγάλες εταιρείες. Στις άλλες περιπτώσεις, το ποσοστό των καλυπτόμενων περιουσιακών στοιχείων ήταν πολύ χαμηλό.
Γενικότερα, όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια το πόσο χαμηλά ήταν τα ασφάλιστρα στον κλάδο οχημάτων, πλην όμως ο οξύτατος ανταγωνισμός ήταν εκείνος που εμπόδιζε την αναπροσαρμογή τους σε λογικά επίπεδα. Τώρα όμως, οι μεγάλες ζημιές των πλημμυρών θα αναγκάσουν πολλές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν μελλοντικά ακόμη και ζητήματα φερεγγυότητας».
Στον κλάδο της υγείας, τα ποσοστά ανόδου των ασφαλίστρων έχουν υπερβεί φέτος το 10%, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε κέρδη για τις εταιρείες. «Εκτιμώ ότι λόγω της ανόδου του κόστους, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες μπαίνουν μέσα από τα συμβόλαια υγείας και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι θα δούμε και συνέχεια των ανατιμολογήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ανατιμητικές τάσεις επικρατούν και στα προϊόντα ζωής, με ενδεικτική να είναι η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας με μεγάλο μερίδιο αγοράς η οποία έχει ήδη προχωρήσει δύο φορές σε ανοδική αναπροσαρμογή των τιμολογήσεων μέσα στο 2023.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αρκετά στελέχη από το χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, καθώς από τη μια πλευρά πιέζουν τις εταιρείες να περιορίσουν τις αυξήσεις (φοβούμενα τις αντιδράσεις των πελατών τους), από την άλλη πλευρά ωστόσο γνωρίζουν καλά πως υποτιμολογημένα ασφάλιστρα μόνο σε περιπέτειες μπορούν να οδηγήσουν.
Ζητούμενο τέλος αποτελεί το πώς θα κινηθούν οι τιμές των ασφαλίστρων στις καλύψεις περιουσίας μετά και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Θεωρείται πολύ πιθανόν να προκύψει μια σημαντική αύξηση τιμολογίων και στο συγκεκριμένο μέτωπο εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου, η οποία όμως να μην αφορά απαραίτητα το σύνολο των κατοικιών.
«Εκτιμώ ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι σε γενικές γραμμές σωστά τιμολογημένα, με τις εταιρείες να καταγράφουν κέρδη κατά τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πάντως, σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια μαζική -αν όχι καθολική- ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, τότε λόγω οικονομικών κλίμακας ενδέχεται να δούμε τα τιμολόγια να ωθούνται ακόμη και προς τα κάτω. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
msn
Δημοσίευση σχολίου