Αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια με μυζήθρα Τρίπολης έχουν το πιο τραγανό φύλλο που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου και ο συνδυασμός τους με το θυμαρίσιο μέλι και το σουσάμι, τα κάνουν ακαταμάχητα.
Το μυστικό σε αυτή τη συνταγή εκτός από τις ποιοτικές πρώτες ύλες, είναι να μείνει η ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την ανοίξουμε για να φτιάξουμε τα πιτάκια. Τα υπόλοιπα είναι εύκολη υπόθεση.
Πιτάκια με μυζήθρα Τρίπολης και τραγανό χειροποίητο φύλλο
Υλικά για 25 – 30 (ανάλογα το μέγεθος) πιτάκια:
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ χλιαρό νερό
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 30 γρ τσίπουρο
- 1 κ. σ. κοφτή αλάτι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
- 300 γρ μυζήθρα Τρίπολης (μαλακή, όχι την εντελώς ξερή) τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- 150 γρ ανθότυρο
- 2 κ. σ. γιαούρτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μερικά φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο
Για το σερβίρισμα:
- Θυμαρίσιο μέλι
- Σουσάμι
- Μαυροκούκι
Τρόπος παρασκευής και τηγάνισμα:
- Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια άνετη λεκάνη αδειάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά (νερό, ελαιόλαδο, τσίπουρο και αλάτι) και ζυμώνουμε πρώτα στη λεκάνη και μετά στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη
- Μόλις έχουμε τη ζύμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. *Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο τραγανό θα είναι το φύλλο
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη, το ανθότυρο σπασμένο με τα χέρια μας και το γιαούρτι. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε μερικά ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους
- Απλώνουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Το πάχος του φύλλου εξαρτάται από το πόσο παχιά θέλουμε τα πιτάκια μας. Υπολογίζουμε ότι το φύλλο δε θα φουσκώσει πολύ
- Με ένα στρογγυλό κουπάτ (μπολάκι ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος μας κάνει σε μέγεθος) κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από τη ζύμη
- Στη μια πλευρά του στρογγυλού φύλλου βάζουμε μια κουταλιά σούπας από τη γέμιση
- Κλείνουμε το φύλλο ώστε να φτιάξουμε έναν μισό κύκλο, βάζουμε λίγο νερό στις άκρες και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πατάμε το φύλλο ώστε να κολλήσει καλά με το κάτω φύλλο
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε ηλιέλαιο κι από τις δυο μεριές, μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφί και αφήνουμε για μερικά λεπτά να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Σερβίρουμε με θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και μαυροκούκι
Δημοσίευση σχολίου