Η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» είναι μια ευκαιρία για ανοιχτή συζήτηση. Οι μύθοι, οι διαστρεβλωμένες απόψεις και το στίγμα γύρω από τα ζητήματα ψυχικής υγείας αποτελούν τα αόρατα εμπόδια που αποθαρρύνουν τα άτομα (δηλαδή και πολλούς από εμάς) από την αναζητηση βοήθειας που τόσο έχουμε ανάγκη.
Με σύνθημα: «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιδιώκει και φέτος να αναδείξει τη σημασία, όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας.
Μερικοί μύθοι και αλήθειες για την ψυχική υγεία:
Μύθος: Τον ψυχίατρο και τον ψυχολόγο επισκέπτονται οι «τρελοί», οι βαριά «διαταραγμένοι» άνθρωποι και εκείνοι με σοβαρές ψυχικές παθήσεις.
Αλήθεια: Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας και να χρειαστεί βοήθεια. Οι όροι «τρελός» και «διαταραγμένος» ειναι ακραία στιγματιστικοί και πρέπει να αποφεύγονται.
Μύθος: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια.
Αλήθεια: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχες. Παρ όλα αυτά, ένα ποσοστό κοντά στο 50% δεν προσφεύγει τελικά στην αναζήτηση βοήθειας, λόγω μη αποδοχής της νόσου, μη παραδοχής της ύπαρξης ψυχικών δυσκολιών και από τον φόβο του στίγματος.
Μύθος: Η κατάθλιψη οφείλεται σε αδυναμία του χαρακτήρα και τα άτομα με κατάθλιψη, αν το επιθυμούσαν πραγματικά, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη δεν σχετίζεται με ανικανότητα ή αδυναμία του ατόμου. Οφείλεται σε συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων και χρειάζεται εξατομικευμένη παρέμβαση.
Μύθος: Η σωματική υγεία δεν σχετίζεται με την ψυχική υγεία.
Αλήθεια: Η σωματική και ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένες. Η πορεία της μιας επηρεάζει την άλλη και πρέπει να φροντίζονται παράλληλα.
Μύθος: Οι «ψυχικά ασθενείς» μπορούν να γίνουν «επικίνδυνοι»
Αλήθεια: Η εμφάνιση βίαιης συμπεριφοράς σε άτομα με ψυχική ασθένεια είναι σπάνια και δεν είναι εγγενής της νόσου. Σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες, όπως κοινωνικοοικονομικούς, κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ και έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αντίθετα, ανάλογες έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας γίνονται συχνότερα θύματα βίας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, παρά θύτες.
Πηγή: https://svinoumetostigma.gr/19-mythoi/
Δημοσίευση σχολίου