Zougla Newsroom
Απόρρητο μυστικό για τους Έλληνες το καταφύγιο τους, όταν και αν υπάρχει, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οι οποίοι γνωρίζουν με ακρίβεια πού θα σπεύσουν να προστατευθούν σε περίπτωση βομβαρδισμού.
Σε όλη την Ευρώπη, π.χ. Σουηδία, Ελβετία και σε άλλες χώρες, οι ασκήσεις ετοιμότητος του πληθυσμού είναι επαναλαμβανόμενες. Ο τόπος καταφυγής τους είναι ενεργός ανά πάσα στιγμή ακόμα και σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων. Στην Ελλάδα επικρατεί η άγνοια, η προχειρότητα και ο αυτοσχεδιασμός.
Με νοοτροπία Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το κράτος και η Πολιτική Προστασία κρατούν ανοήτως ως επτασφράγιστο μυστικό τα σημεία προστασίας του πληθυσμού. Ασκήσεις γίνονται μόνο για τις σειρήνες οι οποίες λόγω της αύξησης του πληθυσμού από τότε μέχρι σήμερα δεν επαρκούν και συνήθως δεν λειτουργούν όλες.
Οι μόνοι που απάντησαν ειλικρινά στο ερώτημά μας ήταν συνταξιούχοι στρατιωτικοί οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι με την πραγματική έννοια προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου, καταφύγια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, όπως, παραδείγματος χάριν, το καταφύγιο κάτω από την εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που έχει σκεπαστεί με χώμα και είναι σφραγισμένο.
Τι νόημα έχει όταν ηχούν οι σειρήνες, ο Έλληνας πολίτης να μην ξέρει πού θα σπεύσει να προστατευθεί και ποιος «αρμόδιος» και με ποιον τρόπο θα προλάβει να τον ενημερώσει την ώρα του πανικού;
Το υδροκέφαλο ελληνικό κράτος και σε αυτή την περίπτωση κάνει αισθητή την παρουσία του. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει αυτή την απαρχαιωμένη και απαράδεκτη νοοτροπία, να κατασκευάσει πραγματικά καταφύγια των οποίων τη θέση θα γνωρίζουν επακριβώς οι πολίτες μέσω των απαραίτητων ασκήσεων ετοιμότητας. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και κάποια παλαιά καταφύγια που υπάρχουν δεν παρέχουν καμία ασφάλεια σε σχέση με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται. Προς το παρόν, οι μόνοι προστατευμένοι είναι ελάχιστοι ιδιώτες οι οποίοι εκτός από τα ακριβά πλακάκια του μπάνιου τους και τις πισίνες, φρόντισαν να κατασκευάσουν το δικό τους ασφαλές καταφύγιο. Άραγε ο κύριος Κικίλιας και η Πολιτική Προστασία εκτός από το 112 για φωτιές και πλημμύρες, έχουν σκεφθεί ότι και τα καταφύγια έπρεπε να ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα όπως επίσης και οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού;
Αντιμετωπίζοντας την έντονη, αδικαιολόγητη αλλά χαρακτηριστική κρυψίνοια των στρατιωτικών αρχών όσον αφορά στο θέμα των καταφυγίων σε καιρό πολέμου και την δυσεξήγητη εμμονή του ελληνικού κράτους να θεωρεί απόρρητες τις όποιες πληροφορίες γύρω από το τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε στους τοπικούς άρχοντες στην ελληνική Περιφέρεια.
Είναι αυτοί που θα μπορούσαν να δώσουν μία πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Οι απαντήσεις τους είναι απογοητευτικές. Το μόνον μέλημα είναι να αποφύγουν κάθε κουβέντα που θα μπορούσε να τους εκθέσει εκτός βεβαίως από κάποιες ηχηρές εξαιρέσεις.
Η πρώτη εντύπωση είναι και η αναμενόμενη. Επί της ουσίας καταφύγια για προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου δεν υπάρχουν σε ικανό αριθμό που αναλογεί στους κατοίκους κάθε περιοχής. Σε κάποιες πόλεις υπάρχουν μερικές δομές για τις οποίες δεν δίνονται πληροφορίες. Τέλος στην παραμεθόριο και στα νησιά οι Δήμαρχοι δηλώνουν πως υπάρχουν καταφύγια και πως συντηρούνται κανονικά αποφεύγοντας ωστόσο να εμπλακούν σε περαιτέρω συζητήσεις. «Βεβαίως δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα» απαντούν οι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Τρίπολης. Γενικά καταδεικνύεται πως καταφύγια υπάρχουν σε περιοχές της προκάλυψης και εκεί όπου έχουν κατασκευαστεί μεγάλα στρατόπεδα
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα καταφύγια είναι απόρρητο στρατιωτικό μυστικό. Αποτέλεσμα, ακόμη και αν σε μία πόλη υπάρχουν καταφύγια, οι πολίτες αγνοούν το πού βρίσκονται και άρα και όταν υπάρξει ανάγκη θα επικρατήσει χάος και πανικός.
Το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» που προκύπτει από αρμόδιους υπηρεσιών αναφέρει πως τα είδη των καταφυγίων διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα δημόσια ή δημοτικά καταφύγια τα οποία κατασκευάζονται από το Δημόσιο ή τους δήμους και τις κοινότητες με σκοπό την προστασία του γενικού πληθυσμού ή των εργαζομένων στις υπηρεσίες. Υπάρχουν επίσης τα ιδιωτικά καταφύγια που συνήθως αποτελούν υπόγειους ιδιόκτητους χώρους επιχειρήσεων ή ιδιωτών οι οποίοι πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως είναι ο σωστός εξαερισμός και η παρουσία εισόδου και εξόδου από το χώρο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικού καταφυγίου αποτελούν, οι υπόγειοι σταθμοί πάρκινγκ της πόλης, που εντοπίζονται και χαρτογραφούνται από την αρμόδια υπηρεσία προστασίας εν καιρώ ειρήνης, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μία κατάσταση επείγουσας ανάγκης από έναν ορισμένο αριθμό περίοικων. Στην τρίτη κατηγορία καταφυγίων σύμφωνα με την ΠΣΕΑ ( Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης) ανήκουν τα ορύγματα ή αλλιώς χαρακώματα, τα οποία κατασκευάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα με μικρή δαπάνη χρημάτων, κυρίως σε ανοιχτούς ελεύθερους χώρους.
Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις Δημάρχων και άλλων αρμοδίων στα τρία ερωτήματα της «Ζούγκλας» που είναι τα εξής:Υπάρχουν καταφύγια στην πόλη σας;
Αν υπάρχουν σε τι κατάσταση βρίσκονται ;
Γνωρίζουν οι πολίτες που θα κατευθυνθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου;
Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι οι εξής:
«Υπήρχε παλιά ένα καταφύγιο στην Κόρινθο για έναν μικρό αριθμό πολιτών, το οποίο όμως τώρα έχει εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο Δήμαρχος Κορίνθου, Βασίλης Νανόπουλος. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως εκείνη του πολέμου εξήγησε πως: «έχουμε οδηγίες και σχέδιο από την Πολιτική Προστασία για συγκέντρωση αρχικά στο γήπεδο της πόλης».
Όσον αφορά στα καταφύγια της Καβάλας, ο Δήμαρχός της, Θεόδωρος Μουριάδης, δήλωσε πως η πόλη έχει γύρω στα 50 τα οποία συντηρούνται μία φορά τον χρόνο και τα ελέγχει η αστυνομία. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν όμως το σημείο που βρίσκονται, καθώς σύμφωνα με τον ίδιον: «είναι η περίεργη άποψη της αστυνομίας ότι αυτά (οι πληροφορίες) είναι εμπιστευτικά και δεν πρέπει να ξέρουν, είναι απόρρητο». Και στην Τρίπολη, σύμφωνα με τον Δήμαρχό της, Κώστα Τζιούμη υπάρχουν χώροι σε υπόγεια κτήρια, που έχουν καθοριστεί από την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα καταφύγουν οι πολίτες σε περίπτωση πολέμου. «Τα συντηρούμε εμείς και η περιφέρεια» εξήγησε ο ίδιος.
Δημοσίευση σχολίου