Επιτυχημένο το Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 



Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 το Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο «100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προοπτικές» στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης».

Το Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από κοινού με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Εισηγητές ήταν Προπτυχιακοί Φοιτητές, Πτυχιούχοι, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, Διπλωματούχοι, υποψήφιοι Διδάκτορες, Διδάκτορες, μέλη ΕΔΙΠ και ΔΕΠ, που παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις πάνω σε θέματα που είχαν μελετήσει και ερευνήσει διεξοδικά.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, αποτελούμενο από τον Αρχιμανδρίτη π. Νεόφυτο Σαχλά, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Καρυάμη, τον Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου, την Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ρόϊδω Μητούλα, τους Καθηγητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Πολύκαρπο Αδαμίδη, Κωνσταντίνο Γρίβα, Γεώργιο Τράντα, την Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου

Πελοποννήσου Ανδρονίκη Μακρή, τον Διδάσκοντα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δημήτριο Μαλέση, τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαο Κουτσολία, τις λοιπές πολιτικές και διοικητικές αρχές του τόπου, καθηγητές, φοιτητές, συγγενείς και φίλους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθ. κ. Αθανάσιος Κατσής (με μήνυμα), ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καρυάμης, ο Υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας Αστ. Δ/ντής κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αναστάσιος Δεληγιάννης, ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας κ. Παναγιώτης Ιατρέλλης και η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νομού Μεσσηνίας «Η Ιωνία» κα Φωτεινή Κοτσογλανίδη.

Στο τέλος του Συνεδρίου, έπειτα από παράκληση των παρευρισκομένων, έγινε αναφορά στη θεματική του επόμενου, του ΣΤ΄ Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Μαΐου 2024 και θα είναι: «50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974): Ρήξεις και ήρωες στην πορεία του Σύγχρονου Ελληνισμού».

Κατόπιν, απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες οι Βεβαιώσεις των Εισηγητών, των Εθελοντών και των Ακροατών και στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης» τραβήχθηκε η αναμνηστική φωτογραφία των Συνέδρων.

Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία του Σύγχρονου Ελληνισμού, γεμάτο συναισθηματικά φορτία, κρίσιμες διαπιστώσεις και πολλά διακυβεύματα που σήμερα μας γεμίζουν με ελπίδα και αισιοδοξία!

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ήταν οι:

1. Αθανάσιος Κατσής, Καθηγητής-Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

2. Αναστάσιος Πολύχρονος, Υποστράτηγος-Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

3. Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

4. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής του ΑΠΘ

5. Ρόϊδω Μητούλα, Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

6. Πολύκαρπος Αδαμίδης, Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

7. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

8. Γεώργιος Τράντας, Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

9. Αθανάσιος Ξηρός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

10. Ανδρονίκη Μακρή, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

11. Δημήτριος Βαχαβιώλος, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

12. Δημήτριος Μαλέσης, Διδάσκων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

13. Νικόλαος Κουτσολίας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Χορηγός του Συνεδρίου ήταν ο Φίλιππος Μπάμης, Δικηγόρος, Οικονομολόγος, Απόφοιτος ΠΜΣ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, τ. Δήμαρχος Οιχαλίας και Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Μαρίας Κάλλας».

Ο Διευθυντής

του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας











Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS