Πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – Τα πέντε σημεία του σχεδίου© Παρέχεται από: enikos.gr
Στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, το οποίο έχουν αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο «δόγμα» αντιπλημμυρικής θωράκισης θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τμηματικά στα υδατικά διαμερίσματα της Ελλάδας από το επόμενο έτος.
Του ΑΡΗ ΣΚΑΛΑΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Το νέο σχέδιο θα ενσωματώνει όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, με καταστροφικές συνέπειες, όπως συνέβη πρόσφατα με την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα επεκτείνει σε πανελλαδικό επίπεδο ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας HVA, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη των πλημμυρών στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Όπως αναφέρουν οι πηγές της Realnews, το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει πέντε σημεία:
1. Αναθεωρημένους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνου πλημμύρας. Η χώρα μας πρόσφατα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση της κατάρτισης των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου. Η ολοκλήρωση των χαρτών τοποθετείται στο τέλος του 2023 και βάσει αυτών θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου. Στους αναθεωρημένους χάρτες η Ελλάδα θα χωριστεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα, βάσει της ταχύτητας ροής των πλημμυρικών υδάτων σε αυτές τις εκτάσεις, του βάθους και του ύψους που μπορεί να φτάσει το νερό και των εκτάσεων που κινδυνεύουν από τη χειρότερη πλημμύρα που δύναται να προκληθεί ανά 50, 100 και 1.000 χρόνια. Να σημειωθεί ότι από την τελευταία κατηγορία έχουν εξαιρεθεί τα 25 χρόνια, αφού κρίνονται «περιττά», καθώς οι μεγάλες πλημμύρες είναι συχνότερες. Στους νέους χάρτες, η κάθε λεκάνη απορροής ποταμού θα αντιμετωπίζεται στο σύνολό της, ενώ, σε σχέση με τους προηγούμενους χάρτες του 2018, θα περιληφθούν και οι λεκάνες απορροής με έκταση μικρότερη των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
2. Έργα ορεινής υδρονομίας. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις που μπορούν να καθυστερούν και να εξομαλύνουν την εκτόνωση των ορεινών βροχοπτώσεων. Αυτά τα έργα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα μειώνεται ο όγκος των φερτών υλικών που μεταφέρουν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι. Θα υλοποιηθούν στοχευμένα, βάσει των όσων έχουν προβλέψει οι νέοι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου, για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
3, Δημιουργία πλημμυρικών πεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις όπου θα είναι δυνατή η ελεγχόμενη εκτόνωση των υδάτων. Τα πλημμυρικά πεδία θα προβλεφθούν σε περιοχές που δεν έχουν αγροτικές, κτηνοτροφικές ή άλλες χρήσεις που να υφίστανται ουσιαστικές ζημιές από μια πλημμύρα. Να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων έχει ήδη εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον Έβρο και στον Αξιό, που επιτρέπουν στους ειδικούς να γνωρίζουν μερικές ώρες νωρίτερα σε ποιες περιοχές υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
4. Ενίσχυση υποδομών. Στο νέο σχέδιο θα αναγνωρίζεται ότι οι πλημμύρες δεν γίνεται να αποφευχθούν σε ποσοστό 100%. Έτσι, σε περιοχές υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμυρών, η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα ώστε να αυξήσει την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών. Σε αυτές που θα ενισχυθούν περιλαμβάνονται γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αντλιοστάσια και υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.
5. Νέο κτιριοδομικό κανονισμό. Σε περιοχές που κρίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών θα προβλεφθούν νέοι όροι δόμησης, ώστε τα κτίρια να είναι περισσότερο προστατευμένα από τα ακραία φαινόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει μεγαλύτερο ύψος κτιρίων, ώστε να αποφεύγεται η χρήση ισόγειων και υπόγειων χώρων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις πλημμύρες, ενώ θα υπάρχουν και προβλέψεις για τη χρήση ανθεκτικών δομικών υλικών. «Τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας δεν είναι επιχειρησιακά εργαλεία, αλλά εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού. Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και το υπολογιζόμενο ύψος νερού, ανάλογα με τη βροχόπτωση, απαιτείται ειδικότερος σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού», τονίζει στην «R» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews
Πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – Τα πέντε σημεία του σχεδίου© Παρέχεται από: enikos.gr
msn
Δημοσίευση σχολίου