Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες© Shutterstock
«Κούρεμα» στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, αυτοματοποιημένες διαδικασίες αμφισβήτησης του τεκμαρτού προσδιορισμού, ελαφρύνσεις για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προωθεί το ΥΠΕΘΟ πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και ενώ οι αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών κλιμακώνονται.
Η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε και έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για την οριστικοποίηση των αλλαγών. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται έως τα μέσα της εβδομάδας.
Το οικονομικό επιτελείο είχε εξαρχής διαμηνύσει ότι αλλαγές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν προβλέπονται αλλά αντίθετα τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Χάρης Θεοχάρης εμφανίζονταν ανοιχτοί σε αλλαγές οι οποίες θα αναδεικνύονταν μέσα από τη διαβούλευση και τις επαφές με τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.
Για παράδειγμα, μέσα από τη διαβούλευση προέκυψαν πολλές αντιδράσεις από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι απασχολούνται σε εποχικά επαγγέλματα ή εκμεταλλεύονται κυλικεία σχολείων. Για παράδειγμα έγραψε ένας ελεύθερος επαγγελματίας: «οι καθηγητές ξένων γλωσσών που παραδίδουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα εργαζόμαστε 8 μήνες τον χρόνο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, οι 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και όλες οι σχολικές αργίες είναι νεκρή περίοδος. Επιπλέον το μηνιαίο εισόδημα δεν είναι σταθερό, εφόσον το ιδιαίτερο μάθημα παρέχει την ευελιξία και γι’ αυτό το προτιμούν κάποιοι, να το ακυρώνεις σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή εάν άλλες υποχρεώσεις συμπέσουν την ημέρα του μαθήματος και να μην το πληρώνεις».
Αντίστοιχες παρατηρήσεις διατυπώνονται και από εκμεταλλευτές σχολικών κυλικείων οι οποίοι επισημαίνουν ότι αφενός τα κυλικεία δεν δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, αλλά παρακολουθούν το σχολικό έτος και αφετέρου πολλά από τα προϊόντα τα οποία διατίθενται στις σχολικές καντίνες είναι υπό διατίμηση.
Οι παρατηρήσεις θα εξεταστούν σήμερα σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ και πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το οικονομικό επιτελείο είναι κοντά σε αλλαγές οι οποίες θα αφορούν:
1. Αλλαγές στις προσαυξήσεις λόγω τζίρου. Παρατηρήθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις ιδίως στην περιοχή εισοδημάτων από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υφυπουργός Χάρη Θεοχάρη (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση». Η διάταξη όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
2. Ξεκάθαρη διάταξη, η οποία θα ορίζει ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους, οι οποίες όμως πρακτικά θα ανοίγουν το δρόμο του ελέγχου. Πρακτικά οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να ζητήσει άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού κατόπιν ελέγχου ο οποίος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες. Παραμένουν βεβαίως, οι «εξαιρέσεις» για στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).
3. Ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ, με υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με δωδεκατημόρια συνδεδεμένα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.
4. Ειδική μεταχείριση για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες στις οποίες εξ ορισμού ο διαθέσιμος χρόνος εργασίας περιορίζεται εξαιτίας των οικογενειακών αναγκών φροντίδας των τέκνων.
msn
Δημοσίευση σχολίου