Δυο καταγγελίες, μία από γυναίκα την Τρίπολη και μια από μια ηλικιωμένη από το Παλαιό Φάληρο, και την 1η Νοεμβρίου και την 24η Δεκεμβρίου του 2022, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει έρευνα για τους Αφρικανούς που μέσω Facebook, παρίσταναν τους γιατρούς, πουλούσαν… έρωτα και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από γυναίκες.
×
Μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με… στηθοσκόπιο, ιατρική ρόμπα και χειρουργική μάσκα, μια… δακρύβρεχτη "φανταστική" ιστορία και ένα εύπιστο θύμα.
Αυτά ήταν τα "συστατικά" της καλοστημένης απάτης, που είχαν στήσει περισσότεροι από 12 άνδρες με καταγωγή από τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε, βάζοντας στο στόχαστρο ανυποψίαστες γυναίκες από την Ελλάδα.
Χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ στο Facebook, οι απατεώνες από την Αφρική, "πούλησαν" πλατωνικό έρωτα στα θύματά τους, στέλνοντας για μήνες μηνύματα, μέχρι να καταφέρουν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά με απίθανες δικαιολογίες. Η λεία τους μόνο από τις δύο ταυτοποιημένες περιπτώσεις, ξεπέρασε τις 206.000 ευρώ!
Ο "γιατρός" του… ΟΗΕ
"Μου έλεγε ότι είχε παιδιά ο ένας και ζει σε εμπόλεμη ζώνη (…) Ότι μιλάω με το γραφείο του Γκουτέρες (Γ.Γ. ΟΗΕ) και ζητάει λεφτά το γραφείο", περιγράφει χαρακτηριστικά θύμα του ενός απατεώνα. Η 77χρονη γυναίκα, έπεσε στα "δίχτυα" των επιτήδειων και είδε 152.000 ευρώ να κάνουν φτερά από το λογαριασμό της, πιστεύοντας ότι συνομιλεί με.. γιατρό που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη. "Στην αρχή φιλικά (σ.σ. μου μιλούσε) και μετά έλεγε έχω μια γυναίκα που έχει εγκαταλείψει τα παιδιά και τα παιδιά μου τα έχω κλεισμένα σε σχολείο. Εγώ ευαίσθητη ως προς τα παιδιά τον πίστεψα", αναφέρει χαρακτηριστικά η 77χρονη.
Ο άνδρας από την Αφρική προσέγγισε την ηλικιωμένη γυναίκα μέσω ψεύτικου προφίλ, με την ονομασία "Leonard Norman". Μέσα στη σελίδα του στο Facebook υπάρχουν φωτογραφίες ενός γιατρού με δύο μικρά παιδιά, τα οποία ο απατεώνας χρησιμοποίησε ως… "δόλωμα" για να ξεγελάσει το θύμα του. Της υποσχέθηκε ότι θα την γνωρίσει από κοντά μόλις βγει στη σύνταξη, ζητώντας της να τον βοηθήσει να βρει σπίτι.
Ο "Muller", ο "David" και ο "Norman"
"Schneider Muller", "David", "Leonard Norman". Πρόκειται για τα ονόματα από τρία ψεύτικα προφίλ στο Facebook, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 12 από τους επιτήδειους, ηλικίας 33 έως 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.
Οι έρευνες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2022, έπειτα από καταγγελία δύο θυμάτων, της 77χρονης και μια 42χρονης γυναίκας από την Τρίπολη. Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι δράστες είχαν αναπτύξει διαδικτυακές επικοινωνίες που διήρκεσαν για ένα χρόνο (Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2022).
Υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έπεισαν τις γυναίκες να καταβάλλουν τμηματικά χρηματικά ποσά (1.500 έως 35.000 ευρώ) σε λογαριασμούς Ελληνικών τραπεζών, προκειμένου διεκπεραιωθεί το υποτιθέμενο πρόβλημα τους και μετέπειτα να έρθουν στην Ελλάδα να τους συναντήσουν. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες προέβαιναν σε αναλήψεις μέσω ΑΤΜ στο κέντρο της Αθήνας (πλ. Αμερικής, Αχαρνών, Πατησίων) και της Θεσσαλονίκης (Βας.Όλγας, Μοναστηρίου, Εγνατίας, Διοικητηρίου). Βάσει του αριθμού των αναλήψεων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των άγνωστων θυμάτων, είναι μεγάλος.
https://www.thetoc.gr/
Δημοσίευση σχολίου