Απάντηση ΕΟΣ Τρίπολης στον Δήμαρχο Τρίπολης για το Χιονοδρομικό κέντρο

 




ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ, Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ 12ΜΗΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ MASTERPLAN ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΟΥΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

Ο ΕΟΣ Τρίπολης σε απάντηση της επιστολής που έλαβε την Τρίτη (9/1/24) από το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κων/νο Τζιούμη σε σχέση με την ένταξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου στο τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα, ενημερώνει ότι έχει ζητήσει και αναμένει από τον μισθωτή ήδη από το 2018 την απαραίτητη μελέτη χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει αίτηση για κανένα πρόγραμμα. Ενημερώνει επίσης, για τις τεράστιες δυνατότητες του βουνού μας, τη βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη 12μηνης λειτουργίας, που είναι πλέον απαραίτητη απέναντι στις εξελισσόμενες κλιματικές συνθήκες, καθώς και για το αναπτυξιακό masterplan που έχει γίνει σχεδόν σε όλα τα βουνά εκτός από το δικό μας.
Ακολουθεί η απαντητική επιστολή μας προς το Δήμαρχο:
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Με χαρά δεχθήκαμε τη χθεσινή σας επιστολή (741/9-1-24) καθώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, το Χιονοδρομικό Κέντρο όλων μας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήδη από τις 26/21-2-2018 έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον μισθωτή κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο να μας καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη και masterplan για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου, σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί να προχωρήσει κάθε επένδυση, ακριβώς όπως γίνεται σε όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα του κόσμου, όπως έγινε και στα Καλάβρυτα πριν μια δεκαετία. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του τρέχοντος προγράμματος μάλιστα, ο ΕΟΣ Τρίπολης έχει ήδη από την 4η Δεκεμβρίου 2023 συστήσει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Δυστυχώς, ακόμα και τώρα, καμία μελέτη δεν μας έχει κατατεθεί, με πραγματικό πλέον κίνδυνο να χαθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής μας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή τα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν για ένα πλήρες masterplan, οι βασικές αναπτυξιακές πρακτικές (στις οποίες υπολειπόμαστε κατά πολύ) είναι σαφείς και συγκεκριμένες για όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, πέραν φυσικά από την αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών υποδομών, βασικός αναπτυξιακός πυλώνας σε όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου είναι ο εναέριος αναβατήρας (καρεκλάκι / κουβούκλιο), από το πλατό βάσης (το δικό μας σαλέ) μέχρι την κορυφογραμμή. Αυτή η παρέμβασή, όχι μόνο θα απλώσει το βουνό μας ανοίγοντας νέες μεγαλύτερες πίστες χιονοδρομίας, χαμηλής και μέτριας δυσκολίας, αλλά θα κάνει δυνατή τη λειτουργία του βουνού 12 μήνες το χρόνο. Έτσι, το χιονοδρομικό δεν θα απευθύνεται μόνο σε χιονοδρόμους αλλά θα αποτελεί μια ωραία βόλτα για όλο τον κόσμο, ακόμα και για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή μεγαλύτερης ηλικίας, αφού παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να τους ξανακατεβάσει στο σαλέ, ακριβώς όπως ένα τελεφερίκ. Σαν αποτέλεσμα, μια τέτοια παρέμβαση θα άνοιγε το βουνό για ένα πλήθος νέων δραστηριοτήτων όλο το χρόνο, από ποδήλατο βουνού μέχρι αστροπαρατήρηση και αστροφωτογραφία ή ακόμα και για ήπιες, μη παρεμβατικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε φυσικό χώρο. Ακόμα, η κατασκευή ενός περιπτέρου για έναν καφέ στην κορυφή, με την καταπληκτική θέα του Μαίναλου, είναι αδύνατον να μην προσελκύει συνεχώς επισκέπτες. Τέλος, ένα νέο δίκτυο μονοπατιών ήπιας κατωφέρειας από την κορυφή σε συνδυασμό με τις απαραίτητες δράσεις, μπορεί να κάνει το σύνολο του χιονοδρομικού κέντρου ένα περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πάρκο που μπορεί να φιλοξενεί από σχολεία μέχρι όλους εμάς, έστω για μια Κυριακάτικη εκδρομή, ενώ θα μπορέσει πλέον να το συνδέσει πεζοπορικά με όλα τα γύρω χωριά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ήπια τουριστική ανάπτυξη, το πιο επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλέξει η περιοχή μας εδώ και δεκαετίες. Αυτές είναι ενδεικτικά μερικές από τις πρακτικές που ήδη υλοποιούνται σε όλα τα χιονοδρομικά του εξωτερικού και πλέον και της υπόλοιπης Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω μάλιστα είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη του βουνού μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικές αλλαγής, ενώ είναι η στρατηγική που ακολουθούν ήδη εδώ και πάνω από μια δεκαετία σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου, ακόμα και αυτά των Άλπεων, βουνά δηλαδή με πολύ μεγαλύτερη χιονοκάλυψη από το δικό μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές για όλη την περιοχή του Μαίναλου και πιστεύουμε ότι αν υπάρχει βούληση για πραγματική ανάπτυξη από όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Όλα αυτά ο ΕΟΣ Τρίπολης όχι μόνο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τα συζητήσει και να προχωρήσει στην υλοποίησή τους, αλλά θα χαρούμε να κάνουμε και μια παρουσίαση στο Δήμο και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, για να έχετε όλοι μια πλήρη εικόνα για τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, για ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας.
Πέραν τούτων και παρ’ όλο που δεν έχουμε λάβει καμία απαιτούμενη μελέτη, θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τον μισθωτή κ. Θ. Χρονόπουλο, για εκ νέου συζήτηση, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να γίνουν από πλευράς του τα απαιτούμενα για να μη χαθεί μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για το Μαίναλο.
Πάντα στη διάθεσή σας,
Το ΔΣ του ΕΟΣ Τρίπολης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS