Με αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων 20 Επιχειρηματικών Πάρκων από ολόκληρη την Ελλάδα, βιομηχανιών και 14 Επιμελητηρίων ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το συνέδριο πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Στο καλωσόρισμά του, εκ μέρους των διοργανωτών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κ. Πέτρος Μαντάς, αναφέρθηκε συνοπτικά στους στόχους της διοργάνωσης που είναι, αφενός η ανάδειξη των προκλήσεων αλλά των ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Πάρκων, και αφετέρου η δικτύωση τους.
Σκρέκας: Αισιοδοξία για το μέλλον των Πάρκων
Την αισιοδοξία του για το μέλλον των Επιχειρηματικών Πάρκων δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, ανοίγοντας το πρωί εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης για τη βιομηχανία, επισημαίνοντας την συμβολή τους στην ανάπτυξη. Έδωσε επίσης συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.
Νίκος Παππάς: Συμμετοχικό σχήμα διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων
Στα θέματα των Επιχειρηματικών Πάρκων αναφέρθηκε εξειδικευμένα ο Νίκος Παππάς, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Δύο χρόνια τώρα από την εφαρμογή του πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς των επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων, όπως διαμορφώθηκε με νόμο της Ν.Δ., διαπιστώνουμε ότι στόχο αποτελεί η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που συγκεντρώνονται, κυρίως, στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ». Για να συμπληρώσει ότι, ο νόμος, στην πραγματικότητα, αποφεύγει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την επιχειρηματική χωροθεσία, με τις επιχειρήσεις να εγκλωβίζονται σε υψηλά κόστη διαχείρισης και ένα μέλλον το οποίο δεν ορίζουν.
Κλείνοντας και αφού υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, καθώς και τις στοχευμένες δράσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα και τα κίνητρα για την ανάπτυξή τους, εξέφρασε τη θέση του κόμματος για την ανάγκη ύπαρξης «σχήματος διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων με τρόπο συμμετοχικό και με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας».
Γιώργος Νικητιάδης: O νόμος 4982/22 ώθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις στα δικαστήρια
Από την δική του πλευρά, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης, με την ιδιότητα του υπευθύνου Ανάπτυξης στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη, συγχάρηκε τις περίπου 2.000 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις ΒΙ.ΠΕ. για την συμβολή τους στο ΑΕΠ της χώρας. Όπως μάλιστα ανέφερε, αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως επιχειρήσεις Β κατηγορίας, παρότι μέσα από αντίξοες συνθήκες σε ότι αφορά τη λειτουργία της οικονομίας, απασχολούν τεράστιο αριθμό εργαζομένων και έχουν μεγάλη προσφορά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Επεσήμανε και από την δική του πλευρά, ότι ο νόμος 4982/22 δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε, ωθώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Αλέξης Χαρίτσης: Λανθασμένη διαχείριση των Πάρκων με μότο το ίδιο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην πτώχευση
Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ότι αφορά το τις αρνητικές επιπτώσεις του νόμου 4982/22, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αναφέρθηκε συνολικότερα στο βιομηχανικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, για τα Επιχειρηματικά Πάρκα επεσήμανε ότι έχουνε έναν κεντρικό ρόλο να παίξουν με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν ως οργανωμένοι υποδοχείς επιχειρήσεων και ως αναπτυξιακά εργαλεία. Τα Επιχειρηματικά Πάρκα, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να στηρίζονται στην μεγιστοποίηση της δικής τους κερδοφορίας σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις από τη λήψη αποφάσεων λόγω των αλλαγών στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Τέλος, ο κ. Χαρίτσης άσκησε έντονη κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο έχει επιλέγει από την Κυβέρνηση και το οποίο παραπέμπει ουσιαστικά στο πρότυπο που οδήγησε την Ελλάδα στην πτώχευση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη ΛΑΡΚΟ, που αντί να είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αφέθηκε από την Κυβέρνηση να «χαροπαλεύει».
Ευθύμιος Μπακογιάννης :Το χωροταξικό για την βιομηχανία
Στα περιβαλλοντικά – χωροταξικά θέματα, που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων Πάρκων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παναγιώτης Αγνιάδης: Ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες
Η ενότητα των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε από τις επισημάνσεις του κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, Γενικού Γραμματέα Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η ΚΕΕΕ ενθαρρύνει πρωτοβουλίες ανάδειξης των Πάρκων όπως αυτή του συνεδρίου. Ο συντονισμός των χαιρετισμών, έγινε από τη δημοσιογράφο και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Άντα Σεϊμανίδη.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, με επίκαιρες θεματικές ενότητες.
Το συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου 2024, διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ και τα μέλη του, που είναι είτε Φορείς Διαχείρισης είτε τοπικοί σύνδεσμοι επιχειρήσεων των ακόλουθων Βιομηχανικών Πάρκων: Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, Δράμας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Λαμίας, Λάρισας, Πρέβεζας, Σερρών, Σχιστού και Τρίπολης.
Δημοσίευση σχολίου