Νόστος - Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός.
Νοσταλγία - Το γλυκόπικρο συναίσθημα της επιστροφής, το "άλγος του νόστου".
𝐌𝐄𝐋𝐈𝐓𝐙𝐀𝐙𝐙 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝜨𝜪𝜮𝜯𝜪𝜮
Το φεστιβάλ φέτος εμπνέεται από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο, λόγω της μετανάστευσης και του ξενιτεμού προς αναζήτηση καλύτερης ζωής, και τις συνθήκες, τις ιστορίες και τα τεκμήρια που δημιουργήθηκαν, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας εδώ και αιώνες την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ο ορεινός και δύσβατος χαρακτήρας της Τσακωνιάς ώθησε στην μετανάστευση και τον ξενιτεμό προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Οι θαλάσσιοι δρόμοι που άνοιξαν από τον 18ο αιώνα οι Τσάκωνες μέσω του εμπορίου, αρχικά με τα απέναντι νησιά Ύδρα και Σπέτσες, με τον Πειραιά και κατόπιν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, προκάλεσε έντονη μετανάστευση. Οικογένειες Τσακώνων δημιούργησαν παροικίες, μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη κατά τα οθωμανικά χρόνια, την Προποντίδα, την Βάρνα, το Βουκουρέστι, την Βραΐλα και άλλες πόλεις της Ρουμανίας στην συνέχεια, σε Παραδουνάβιες περιοχές, στην Οδησσό, στην Ιταλία, την Γαλλία, την μακρινή Αμερική (Tarpon Springs, Florida) και την Αυστραλία αλλά και τον κοντινό Πειραιά.
Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί και επιστήμονες. Η επιτυχία, ο πλουτισμός, η αγάπη προς την πατρίδα και η επιστροφή/νόστος άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του γενέθλιου τόπου και, τελικά, στην πολιτιστική του κληρονομιά. Η φράση «Η Πόλη βγάζει τ’ άσπρα (χρήματα), και ο Πραστός τα κάνει κάστρα» εξηγεί την ανέγερση επιβλητικών κτισμάτων στον Πραστό αρχικά αλλά και στο Λεωνίδιο και τα άλλα τσακωνοχώρια, κληρονομώντας μας σήμερα την επιβλητική αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα και τα αρχοντικά των πλούσιων εμπόρων της (πύργος Τσικαλιώτη, αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη, πυργόσπιτα Σαραντάρη και Καραμάνου και πάρα πολλά ακόμα).
Παράλληλα, πολλές ξενόφερτες συνήθειες εντάχθηκαν στην καθημερινότητα των κατοίκων της Τσακωνιάς, αφού «ήρθαν από την Πόλη» και αλλού (τούρκικος καφές, κέρασμα βανίλια μαστίχα κ.ά.) αλλά και ξένα στοιχεία που εντάχθηκαν στην τοπική αρχιτεκτονική.
Και βέβαια, η διαρκής αποστολή δεμάτων από τους μετανάστες προς την πατρίδα με επιστολές, χρήματα αλλά και ενδύματα νέας μόδας, χρηστικά και άλλα αντικείμενα (κυρίως από Αμερική) αποτελούσε πάντα σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την πόλη του Λεωνιδίου.
𝟯 - 𝟳 𝝞𝝤𝝪𝝠𝝞𝝤𝝪 𝟮𝟬𝟮𝟰
𝝠𝝚𝝮𝝢𝝞𝝙𝝞𝝤 𝝖𝝦𝝟𝝖𝝙𝝞𝝖𝝨
Το φεστιβάλ 𝗠𝗲𝗹𝗶𝘁𝘇𝗮𝘇𝘇 ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από αυτήν την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο, παρουσιάζοντας τεκμήρια, αρχειακό υλικό, αφηγήσεις και προφορικές ιστορίες. Και, όπως πάντα, μουσικές και γεύσεις από αυτούς τους τόπους, εργαστήρια και ημερίδες, κινηματογράφο και εκθέσεις, περιήγηση και χαρά!
#melitzazz
Δημοσίευση σχολίου