Βασιλική Ζάχου
«Αναστοχασμοί για την Ελευθερία»
ΙΤΗΠ, 3 – 20 Απριλίου 2024
Υπό την αιγίδα του ΠΙΙΕΤ
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία-Μαριγώ Βιδάλη, αρχιτέκτων
Η Βασιλική Ζάχου, εμπνευσμένη από γνωστές προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει τις δικές της εκδοχές αυτών των προσωπογραφιών με ψηφιδωτά με γυαλί σμιλευμένο σε ψηφίδες διαστάσεων από 1 έως 5 χιλιοστά.
Η Βασιλική Ζάχου γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι αυτοδίδακτη εικαστικός. Οι αναζητήσεις της στην Τέχνη εκφράζονται με όλα σχεδόν τα υλικά, σε διάφορες μορφές και συνδυαστικές απόπειρες. Η ζωγραφική της αποδίδεται με, ή χωρίς τη χρήση μεικτών υλικών, λάδια, ακρυλικά, βιτρό, γλυπτική, με τα ψηφιδωτά [παγκόσμια πατέντα τεχνοτροπίας ψηφιδωτών και άλλων αντικειμένων] σε εικαστικές κατασκευές και παρεμβάσεις σε χώρους και αντικείμενα τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έργα της άρχισαν να εκτίθενται το 1985. Από το1998 επιχειρεί ατομικές εκθέσεις εντός της Αρκαδίας. Από το 2003 και μέχρι σήμερα επιχειρεί εκθέσεις και συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδος. Τον Δεκέμβριο του 2021 βραβεύτηκε από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & την INTERNATIONAL ACTION ART για την πολιτιστική της προσφορά. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους και τον Σεπτέμβριο του 2022 βραβεύεται ξανά από τον ίδιο οργανισμό. Τον Φεβρουάριο του 2023 επιλέγεται από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στην Αθήνα να παρουσιάσει έργα της. Τον Ιούνιο του 2023 παρουσίασε εκθέματα ψηφιδωτών στην Διεθνή BiennaleΑγιογραφίας, Εικονογραφίας, Υμνολογίας, στην Ιταλία που τελούσε υπό την Αιγίδα της Accademia Tiberina Roma. Η συμμετοχή της αυτή απέσπασε το 1ο Διεθνές Βραβείο της Biennale.
Θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντές της ήρθε στην Τήνο ως φοιτήτρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και η παρούσα έκθεση αποτελεί την προσφορά της στις δράσεις του ΠΙΙΕΤ για την επέτειο της 25ηςΜαρτίου 1821.
---
Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συμμετοχή της Τήνου και του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας σε αυτήν, οργανώνει το Ι.ΤΗ.Π., την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, με την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα: «Περί της των Τηνίων ανδρείας και επικουρίας του Ιερού Ιδρύματος». Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 18:30 στην κεντρική συνεδριακή αίθουσα του ΙΤΗΠ.
Στη συνέχεια, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος, εγκαινιάζεται η έκθεση της Βασιλικής Ζάχου με ψηφιδωτά από γυαλί και τίτλο: «Αναστοχασμοί για την Ελευθερία». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΠΙΙΕΤ.
Η είσοδος για τις δράσεις αυτές είναι ελεύθερη.
«Περί της των Τηνίων ανδρείας και επικουρίας του Ιερού Ιδρύματος»
Τετάρτη 3, Απριλίου 2024, 18.30
Κεντρική Συνεδριακή Αίθουσα Ι.ΤΗ.Π.Περί της των Τηνίων ανδρείας. Αναδρομή σε ιστορικές πηγές
Ομιλ. Καλομοίρα Σιδέρη – Σαμούχου, Εκπαιδευτικός
Η Εθνική διάσταση του προσκυνήματος. Προσέγγιση. Ο αγώνας της ανεξαρτησίας
Ομιλ. Νικόλαος Γκίζης, Επιμελητής Βιβλιοθήκης Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου
Η σημασία της Εύρεσης της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης για την απελευθέρωση του Έθνους
Ομιλ. Ιερολογιότατος π. Δοσίθεος Παπαμήτρος, Εκπαιδευτικός
«Αναστοχασμοί για την Ελευθερία»
Βασιλική Ζάχου
ΙΤΗΠ, 3 – 20 Απριλίου 2024
Υπό την αιγίδα του ΠΙΙΕΤ
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία-Μαριγώ Βιδάλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Η Βασιλική Ζάχου, εμπνευσμένη από γνωστές προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει τις δικές της εκδοχές αυτών των προσωπογραφιών με ψηφιδωτά με γυαλί σμιλευμένο σε ψηφίδες διαστάσεων από 1 έως 5 χιλιοστά.
Η Βασιλική Ζάχου γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι αυτοδίδακτη εικαστικός. Οι αναζητήσεις της στην Τέχνη εκφράζονται με όλα σχεδόν τα υλικά, σε διάφορες μορφές και συνδυαστικές απόπειρες. Η ζωγραφική της αποδίδεται με, ή χωρίς τη χρήση μεικτών υλικών, λάδια, ακρυλικά, βιτρό, γλυπτική, με τα ψηφιδωτά [παγκόσμια πατέντα τεχνοτροπίας ψηφιδωτών και άλλων αντικειμένων] σε εικαστικές κατασκευές και παρεμβάσεις σε χώρους και αντικείμενα τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έργα της άρχισαν να εκτίθενται το 1985. Από το1998 επιχειρεί ατομικές εκθέσεις εντός της Αρκαδίας. Από το 2003 και μέχρι σήμερα επιχειρεί εκθέσεις και συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδος. Τον Δεκέμβριο του 2021 βραβεύτηκε από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & την INTERNATIONAL ACTION ART για την πολιτιστική της προσφορά. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους και τον Σεπτέμβριο του 2022 βραβεύεται ξανά από τον ίδιο οργανισμό. Τον Φεβρουάριο του 2023 επιλέγεται από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στην Αθήνα να παρουσιάσει έργα της. Τον Ιούνιο του 2023 παρουσίασε εκθέματα ψηφιδωτών στην Διεθνή Biennale Αγιογραφίας, Εικονογραφίας, Υμνολογίας, στην Ιταλία που τελούσε υπό την Αιγίδα της Accademia Tiberina Roma. Η συμμετοχή της αυτή απέσπασε το 1ο Διεθνές Βραβείο της Biennale.
Θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντές της ήρθε στην Τήνο ως φοιτήτρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και η παρούσα έκθεση αποτελεί την προσφορά της στις δράσεις του ΠΙΙΕΤ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Δημοσίευση σχολίου