Αθηνών-Κορίνθου ΛΕΑ© Παρέχεται από: Carandmotor
Xωρίς δίπλωμα και δίχως πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματά τους έμειναν δεκάδες οδηγοί που χρησιμοποίησαν τη ΛΕΑ κατά την επιστροφή από τις διακοπές τους στην Αθήνα.
Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, μιας και η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη τόσο στην Αθηνών-Λαμίας όσο και στην Αθηνών-Κορίνθου.
Τα αυτοκίνητα κινούνταν σημειωτόν, και οι οδηγοί τους έπρεπε να εξοπλιστούν με μεγάλη υπομονή. Η λέξη, ωστόσο, «υπομονή» ήταν άγνωστη για πολλούς οδηγούς που έκαναν ό,τι περνούσαν από το χέρι τους προκειμένου να γλιτώσουν τις καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, οι ανυπόμονοι οδηγοί, για να αποφύγουν τις ουρές οχημάτων, θεώρησαν σοφό να κάνουν χρήση της Λ.Ε.Α., δηλαδή της λωρίδας που κυριολεκτικά σώζει ζωές.
Περιστατικά κίνησης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης παρατηρήθηκαν έντονα -μεταξύ άλλων- στην Αθηνών-Κορίνθου, με δεκάδες οδηγούς να κάνουν κατάληψη της συγκεκριμένης λωρίδας.
Αυτοί, ωστόσο, δεν έμειναν ατιμώρητοι, καθώς καραδοκούσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έθεταν τους ανυπόμονους οδηγούς προ των ευθυνών τους.
Ενδεικτικό είναι ένα βίντεο που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας να έχουν ακινητοποιήσει μια ορδή αυτοκινήτων και να αφαιρούν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Θυμίζουμε ότι η κίνηση στη ΛΕΑ συνιστά μια ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωής.
Επομένως, δεν προκαλεί καμιά εντύπωση που στο Άρθρο 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα, συμπεριλήφθηκε η οδήγηση στη συγκεκριμένη λωρίδα.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που λόγω της κατάληψης στη ΛΕΑ, το ασθενοφόρο δεν μπορεί να μεταβεί εγκαίρως στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος και κάποιος άνθρωπος χάσει τη ζωή του, ο παραβάτης τιμωρείται με φυλάκιση.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να προκληθεί κάποιος κίνδυνος προκειμένου να τεθεί ο καταληψίας της ΛΕΑ προ των ευθυνών του. Εφόσον, διαπιστωθεί από την Τροχαία η κίνηση ενός οχήματος στη ΛΕΑ, ο οδηγός χάνει το δίπλωμα οδήγησης, τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για διάστημα 2 μηνών (60 ημέρες).
Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Επιτρέπεται μόνο στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Στη Λ.Ε.Α. ένα ΙΧ μπορεί να σταματήσει μόνο εφόσον έχει πάθει βλάβη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αν το ζητήσει η Τροχαία.
msn
Δημοσίευση σχολίου