ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Ποιοι μισθωτοί με μπλοκάκι θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές



Ποιοι μισθωτοί με μπλοκάκι θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές© Παρέχεται από: capital.gr

Του Κώστα Κατίκου

Έξτρα εισφορές στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλουν οι μισθωτοί που παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), εφόσον δεν καλύπτουν την εισφορά της δεύτερης κατηγορίας από την μισθωτή απασχόληση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι μισθωτοί που έχουν και ελεύθερο επάγγελμα (π.χ λογιστής σε επιχείρηση που ασκεί και ατομική δραστηριότητα με δελτίο παροχής υπηρεσιών) απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών για το ατομικό τους επάγγελμα, εφόσον από την μισθωτή απασχόληση καλύπτουν την εισφορά σύνταξης και ασθένειας των ελευθέρων επαγγελματιών της 2ης κατηγορίας.






Για να έχουν απαλλαγή το 2024 από έξτρα εισφορές οι μισθωτοί με "μπλοκάκι" θα πρέπει να έχουν μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.055 ευρώ, καθώς σε αυτές τις αποδοχές αντιστοιχούν οι εισφορές της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με μισθό κάτω από 1.055 ευρώ (μικτά) και με παράλληλη ατομική δραστηριότητα (με μπλοκάκι) θα χρειαστεί να πληρώσουν συμπληρωματικό ασφάλιστρο στον ΕΦΚΑ για το 2024 για να καλύψουν την εισφορά σύνταξης και ασθένειας της 2ης κατηγορίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με διπλή ιδιότητα (ως μισθωτοί και επαγγελματίες) ασφαλίζονται πάνω από 60.000 εργαζόμενοι και πολλοί εξ αυτών καταβάλλουν συμπληρωματική εισφορά.

Η εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2024 ανέβηκε στα 285,87 ευρώ (από τα 276,31 ευρώ που ήταν το 2023) και αντιστοιχεί σε μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.055 ευρώ.

Στους ασφαλισμένους που έχουν μισθό και μπλοκάκι λόγω άσκησης ατομικής δραστηριότητας περιλαμβάνονται οι έμμισθοι δικηγόροι, που είναι και αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί πολιτικοί μηχανικοί που παράλληλα ασκούν και ατομική δραστηριότητα οι γιατροί, οι λογιστές, και άλλες κατηγορίες.







Για παράδειγμα:

*Μισθωτός με μπλοκάκι με αποδοχές 700 ευρώ ο οποίος παράλληλα είναι και αυτοαπασχολούμενος έχει σύνολο εισφοράς 189,7 ευρώ ως μισθωτός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλει συμπληρωματικό ασφάλιστρο 96,17 ευρώ στον ΕΦΚΑ για να καλύψει την εισφορά των 285,87 ευρώ της δεύτερης κατηγορίας

*Δικηγόρος μισθωτός σε εταιρία που λαμβάνει μικτές αποδοχές 900 ευρώ έχει σύνολο εισφορών (σύνταξης και ασθένειας) 244 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρώσει άλλα 15 ευρώ τον μήνα για να καλύψει την εισφορά της 2ης κατηγορίας (285,87 ευρώ) και να μην βρεθεί με χρέος στον ΕΦΚΑ.

Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, που είναι 238,22 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μικτό μισθό 880 ευρώ τον μήνα.







Οι μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο της αμοιβής από μισθό και μπλοκάκι.

Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες δηλαδή ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, και αγροτική δραστηριότητα, καταβάλλουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά από τις έξι κατηγορίες που ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν όμως μεσολαβήσει και μισθωτή απασχόληση θα πρέπει να καλύπτουν την εισφορά της 2ης κατηγορίας.

Οι έξτρα χρεώσεις του 2024 θα φανούν περί τα τέλη του 2025 με την εκκαθάριση των εισφορών του 2024. Ηδη εκκρεμούν οι εκκαθαρίσεις εισφορών του 2023 και κάποιες του 2022.

Σημειώνεται ότι αν οι μισθωτοί με μπλοκάκι το επιθυμούν, μπορούν να καταβάλουν οποιοδήποτε ασφάλιστρο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες από τη στιγμή που καλύπτουν με την εισφορά μισθωτού τη 2η κατηγορία. Η έξτρα εισφορά θα τους δώσει και επιπλέον σύνταξη.

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS