ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Μειωμένη παραγωγή φέτος για τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ

 





Προβλήματα μειωμένης παραγωγής αντιμετωπίζουν την φετινή χρονιά τα μήλα της ποικιλία Ντελίσιους Πιλαφά στην Αρκαδία που είναι ΠΟΠ.

Ο ήπιος χειμώνα με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν κατά τη διάρκειά του, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρουν τα δέντρα να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους και να επηρεαστούν αρνητικά οι φυσιολογικές τους λειτουργίες. Μάλιστα για το πολύ υψηλό ποσοστό ακαρπίας, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες καλλιέργειες της περιοχής, έστειλε επιστολή προς τους τοπικούς φορείς, τον ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί και το βακτήριο της μηλιάς.

Ο κ. Γεώργιος Κυριακούλης, από την εταιρεία TeGaia Κτήμα Κυριακούλη, που ασχολείται με την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν είναι έντονο το πρόβλημα του μύκητα στις καλλιέργειες μήλων Πιλαφά. Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει λόγω του ήπιουν χειμώνα. Έχουμε προβλήματα στην καρπόδεση και η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Ήδη ο συνεταιρισμός της Αρκαδίας έχει ενημερώσει για το πρόβλημα τον ΕΛΓΑ και ελπίζουμε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των παραγωγών. Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης της Αρκαφρόζ, μια οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολείται με την παράγωγη, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση φρούτων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν 3 χρόνια είχε εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα. Προσβάλει τους βλαστούς στην κορυφή και σαπίζει όλη η ταξιανθία. Εκεί χάνεται η παραγωγή. Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή μήλων όπως το περιμέναμε. Αυτό όμως μπορεί να διορθωθεί κάνοντας λιγότερο αραίωμα, που θα γίνει στις 15 Ιουνίου. Πάντως πρόβλημα μειωμένη παραγωγής δεν αντιμετωπίζουν όλα τα χωράφια. Από δω και πέρα ξεκινά η υδρολίπανση που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού για τα τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως κυμάνθηκε στα 70 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος
www.agrotypos.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS