ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Γορτυνία: Στις 16 Ιουνίου η ταφή των οστών του Τάσου Κρατούμενου -Ποιος ήταν ο ήρωας

Πηγή Kostas Lambros 
Γορτυνιακα θέματα fb


ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ από τη Γορτυνία
ΤΑΣΟΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ
Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι, στο Καλονέρι Γορτυνίας θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η τιμητική τελετή και η ταφή των οστών του ήρωα στρατιώτη, ΤΑΣΟΥ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΥ.
Ο Κρατημένος ήταν γιός του Κώστα Κρατημένου από το Καλονέρι και της Χριστίνας Ρέππα από το Βαλτεσινίκο. Υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. από τον Γενάρη του 1974.
Το τριήμερο 14 - 16 Αυγούστου εξελίχθηκε η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ΑΤΤΙΛΑΣ Β. Στις 16/8/1974 έγιναν επικές μάχες, με επίκεντρο το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., για την κατάληψή του από τους εισβολείς. Ο ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ υπερασπιζόταν με αυτοθυσία την κεντρική πύλη της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ενώ ταυτόχρονα επιχειρούσε να μετακινήσει σε ασφαλέστερη θέση δύο τραυματίες οπλοπολυβολητές του λόχου του. Ένα βλήμα οδήγησε τότε και τους τρεις γενναίους μαχητές στο Πάνθεον των ηρώων.
Ο επαναπατρισμός των οστών εννέα μαχητών που έπεσαν στη μαρτυρική Κύπρο το 1974 έγινε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, με ευθύνη του ΓΕΣ. Ανάμεσά τους και ο ΤΑΣΟΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ, γεννημένος το 1953 στο Καλονέρι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ
Ένας ακόμη ήρωας της Κύπρου με καταγωγή από τη Γορτυνία είναι ο Νικόλαος Κατούντας, που όμως είναι ακόμη αγνοούμενος, οπότε δεν μπορεί να τιμηθεί ανάλογα.
Ο Κατούντας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1943. Η μητέρα του ήταν η Σωτηρία Αραβαντινού και ο πατέρας του ο Παναγιώτης Κατούντας από την Παναγιά (Ζέρζοβα).
Η τουρκική εισβολή τον βρίσκει διοικητή του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33ης Μονάδας Καταδρομών, που πρωταγωνίστηκε στην κατάληψη του Φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα, τη νύχτα της 20ής Ιουλίου. Στις 22 Ιουλίου, ο Κατούντας διατάχθηκε να ενισχύσει στην Κερύνεια, το 251 Τ.Π., με τον λόχο του, των 62 Καταδρομέων.
Μετά όμως από πολυάριθμη επίθεση που δέχθηκαν, ο Κατούντας έδιωξε έναν-έναν τους καταδρομείς του για να σωθούν και έμεινε τραυματισμένος να μάχεται μόνος του.
Από τότε είναι αγνοούμενος.
Το 2008 τιμήθηκε με τον βαθμό του Αντιστράτηγου, με Προεδρικό Διάταγμα. Το όνομά του έχει δοθεί σε στρατόπεδο στη Χίο και σε πολλούς δρόμους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην δε Καλαμάτα έχει τοποθετηθεί προτομή του Ήρωα Κατούντα.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS