ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τέμενος 2024 επιστέφει στην Λυσσαρέα !



-Τέμενος 2024  
  επιστέφει στην Λυσσαρέα !!!  
 
Πέμπτη 27 Ιουνίου - Κυριακή 30 Ιουνίου 

Τοποθεσία Φούσια - ΛΥΣΣΑΡΕΑ 

 Και συγκεκριμένα στα πάτρια εδάφη του πατριώτη μας Gregory J. Markοpoulos. 

O Γρηγόρης Μαρκόπουλος, γεννήθηκε το 1928 στο Οχάιο της Αμερικής όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Λαμπρός καλλιτέχνης με οξυδερκή νου, καταπιάστηκε με τον πειραματικό κινηματογράφο και έγινε διάσημος στις avant-garde κινηματογραφικές σκηνές της Αμερικής και της κεντρικής Ευρώπης. 

To 1967, αυτοεξορίζεται στην Ευρώπη μαζί με τον συνεργάτη και σύντροφό του κ. Ρόμπερτ Μπίβερς, όπου και αποσύρει τα έργα του από την κυκλοφορία. Ήδη στο μυαλό του είχε «εγκατασταθεί» το όραμα του «Τεμένους». Η αποκλειστική δηλαδή προβολή του έργου του «Ενιαίος» σε φιλμ, αποκλειστικά σ’ ένα ξέφωτο στην όμορφη φύση της πατρογονικής του γης, τη Λυσσαρέα, μπροστά σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Σαν σε συμμετοχή σε ολιγοήμερο συμπόσιο όπου η θέαση θα μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία. Έτσι και έγινε.

Ο Μάρκοπουλος φεύγει νικημένος από τον καρκίνο το 1992 στη Γερμανία και το όραμά του «κληρονομεί» ο συνοδοιπόρος κ. Ρόμπερτ Μπίβερς, διοργανωτής και «ψυχή» του Οργανισμού «Temenos», φίλος και λάτρης της Λυσσαρέας και της Γορτυνίας. Χάρη στον κ. Ρόμπερτ Μπίβερς αλλά και την υποστήριξη στον οργανισμό από τον Δήμο Γορτυνίας, το «Temenos» αποτελεί μια διοργάνωση με σπουδαία σημασία για την ευρύτερη περιοχή καθώς προσελκύει προσωπικότητες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Διάσημοι σκηνοθέτες, καθηγητές πανεπιστημίου, διανοούμενοι και φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, φιλομαθείς και αυθεντικοί σινεφίλ λαμβάνουν μέρος στο «Temenos» προκειμένου να γνωρίσουν το έργο και την τεχνική του αείμνηστου Μαρκόπουλου. Τεχνική που χαρακτηρίζεται αμετάκλητα από την χρήση μονών καρέ με κινηματογραφημένο περιεχόμενο και την παρεμβολή λευκών και μαύρων καρέ, που διακόπτουν την συνεχή ροή των εικόνων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS