ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Xώρα μας, όπως και το σύνολο των Xωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης ζουν σε ένα ασταθές ενεργειακό περιβάλλον με πολλές παραμέτρους.
Η ενεργειακή κρίση που άρχισε πριν μερικά χρόνια και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο και ευμετάβλητο ενεργειακό στάτους στη χώρα μας αναγγέλθηκε άρον, άρον η Απολιγνιτοποίηση και μάλιστα βίαιη, παραβλέποντας τα νέα δεδομένα και τους κινδύνους που απορρέουν από τέτοιου είδους αποφάσεις.
Στην αρχή με το πρώτο ΕΣΣΕΚ αναγγέλθηκε η πλήρης απανθρακοποίηση της χώρας μας ως το 2026. Πριν λίγες μέρες αυτό άλλαξε και αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ το άμεσο κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και του ΑΗΣ Μελίτης ως το τέλος του χρόνου.
Αναρωτιόμαστε όλοι μας, τι είναι αυτό που επείγει τόσο πολύ για το κλείσιμο των εν λόγω μονάδων;
Έχουν αναλογισθεί το ρίσκο που παίρνουν και τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και στη Χώρα γενικά; Και συγκεκριμένα :
Τι θα γίνει με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όταν θα εξαρτάται μόνο από εισαγόμενα καύσιμα; Τις τελευταίες μέρες ζούμε μια ενεργειακή κρίση στη γειτονιά μας, με αποτέλεσμα να ξαναμπούνε στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες για να περισώσουν αυτό που δεν μπορούν τα άλλα καύσιμα να κάνουν, να κρατήσουν «όρθιο» το σύστημα και την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αποδεικνύεται έμπρακτα πόσο απαραίτητος είναι ο λιγνίτης για τις δύσκολες στιγμές.
Χωρίς τον λιγνίτη μειώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες πηγές μόνο στο 6% των υδροηλεκτρικών μονάδων και σε μονάδες ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, που εξαρτώνται από την ένταση των ανέμων και την ηλιοφάνεια.
Μέχρι να ευρεθεί τεχνικώς εύλογη και οικονομικά ανεκτή μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η συνδυασμένη άπνοια και συννεφιά θα οδηγεί το ηλεκτρικό σύστημα σε κατάρρευση (black out), με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.
Έχουν αναλογισθεί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στα μεγάλα «σαλόνια» τι ακριβώς θα συμβεί στην πολύπαθη περιοχή της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, όσον αφορά την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας που χάνονται και γενικά τον οικονομικό μαρασμό που θα προέρθει από το κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας; Ουσιαστικά οδηγούν την περιοχή σε φτωχοποίηση και ερημοποίηση.
Γιατί αγνοούν τον ΑΔΜΗΕ τη στιγμή που δεν έχει πάρει κάποια απόφαση που να θέτει εκτός συστήματος τη λιγνιτική μονάδα;
Και μια απλή ερώτηση:
Γιατί εμείς να κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες το 2024 - 2025 και η Γερμανία το 2038 και η Πολωνία το 2050;
Είναι αυτές σοβαρές αποφάσεις που έχουν στόχο το κοινό συμφέρον ή είναι ασκήσεις επί χάρτου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;.
Για να αποτραπεί αυτή πολιτική πρέπει να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν όλοι όσοι έχουν ευθύνη και συμφέρον για τον τόπο τους. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών και όλοι κρινόμαστε.
Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ είναι ΛΑΘΟΣ, και το ΛΑΘΟΣ πολλές φορές είναι χειρότερο από το ΕΓΚΛΗΜΑ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δημοσίευση σχολίου