Με τις καθιερωμένες και ετήσιες δράσεις τους αποδεικνύουν εμπράκτως την λατρεία τους για την ύπαιθρο και το βουνό. Κύριος στόχος τους είναι η παραμονή του ανθρώπου στα “μονοπάτια” που οδηγούν στον πρωταρχικό του προορισμό, καθώς και εμείς ως έμβια όντα όσο και αν με την επέλαση της τεχνολογίας “παρεκκλίνουμε”, συνθέτουμε αυταπόδεικτα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μητέρας Φύσης.
Στην ακόλουθη και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης κ. Αργύρης Κανελλόπουλος παρέθεσε στον Κώστα Πρώιμο, μιλά για τις νέες δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, τον τρόπο που επηρεάζουν το βουνό και την χιονοδρομία καθώς και για την λαίλαπα των ανεμογεννητριών.
Κώστας Πρώιμος: Κύριε Κανελλόπουλε, ποιες ορειβατικές σας δράσεις ή εξορμήσεις ξεχώρισαν εφέτος στο καλεντάρι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης;
Αργύρης Κανελλόπουλος: Από το ορειβατικό πρόγραμμα του 2024 θα ξεχωρίσω τη χειμερινή ανάβαση στην κορυφή “Τζελάτη” στην καρδιά του Μαινάλου, την ανάβαση του Αρτεμισίου από τα χτένια και την τριήμερη εξόρμηση στην Ευρυτανία με ανάβαση στην Καλιακούδα και via ferrata στη Μαύρη Σπηλιά. Από τις αναρριχητικές μας δράσεις, θα ξεχωρίσω το σεμινάριο «Σκαρφαλώστε με τους καλύτερους» που διοργανώσαμε στο Αναρριχητικό Πάρκο Νεστάνης μαζί με την ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης). Τέλος, πρέπει να σας αποκαλύψω τα σχέδια μας για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νεστάνης, το οποίο προγραμματίζουμε για τον Οκτώβριο του 2024. Τον επόμενο καιρό θα δημοσιεύσουμε και την επίσημη ανακοίνωση για το φεστιβάλ.
► Θεωρείτε πως ο μέσος Έλληνας – αν και κάτοικος ως επί το πλείστον ορεινής ηπειρωτικής χώρας – είναι εξοικειωμένος με το βουνό; Υπάρχει εν προκειμένω αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών για την συμμετοχή τους στις ετήσιες εκδηλώσεις σας;
Αργύρης Κανελλόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας προτιμάει την παραλία. Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχει μια αυξημένη τάση των πολιτών για γνωριμία με το βουνό. Ίσως να το προκάλεσε ο εγκλεισμός και η καταπίεση που δημιούργησε η καραντίνα των προηγούμενων χρόνων, ίσως να έγινε λόγω των συνοδών βουνού που δραστηριοποιούνται πλέον στο βουνό, ίσως πάλι και από τα μονοπάτια που συνεχώς πιστοποιούνται. Όπως και να έχει, αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον το βλέπουμε και εμείς στις δράσεις μας, μπορεί όχι τόσο πολύ από τους πολίτες της επαρχίας, όσο από τους Αθηναίους που ψάχνουν τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα.
► Οι ανεμογεννήτριες για τις οποίες γίνεται συνεχώς ντόρος, είναι γεγονός πως σταδιακά δεσπόζουν σε ολοένα και περισσότερες βουνοκορφές. Ποια είναι τα συναισθήματα που προκαλούν στον ορεινό λάτρη και περιηγητή όταν τις αντικρίζει;
Αργύρης Κανελλόπουλος: Απογοήτευση. Απογοήτευση και οργή. Είναι πολύ άσχημο να βρίσκεσαι στην κορυφογραμμή που σου άρεσε να περπατάς παλιά και τώρα να την βλέπεις ισοπεδωμένη από την διάνοιξη δρόμων και το “φύτευμα” των ανεμογεννητριών. Το απέραντο φυσικό κάλλος των βουνών μας έχει ήδη υποβαθμιστεί σημαντικά, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την αρνητική επίδραση των ανεμογεννητριών στην πανίδα αλλά και γενικότερα στο περιβάλλον. Για όλα αυτά, ο σύλλογος μας διοργανώνει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της Αρκαδίας και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση του ορειβατικού κόσμου, κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ στην ελληνική ύπαιθρο.
► Η εμφανής αλλαγή της μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει και τους ορεινούς όγκους. Όπως φάνηκε εφέτος την “πλήρωσε” και το όμορφο Μαίναλο καθώς η έλλειψη χιονιού ήταν σχεδόν καθολική. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση μέσα από τις δράσεις σας; Πόσο φερειπείν κινδυνεύει να εκλείψει η χιονοδρομία;
Αργύρης Κανελλόπουλος: Ο εφετινός χειμώνας ήταν απογοητευτικός. Η χιονόπτωση στο Μαίναλο ήταν από τις χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών και γενικότερα παρατηρούμε μια συνεχή μείωση του χιονιού, χρόνο με το χρόνο. Δεν ήταν δηλαδή ένα μεμονωμένο περιστατικό που απλά «έτυχε». Αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στις Άλπεις, το πάχος του χιονιού έχει μειωθεί κατά 40% από το 1970, στα χαμηλότερα υψόμετρα.
Εμείς εφέτος στο Μαίναλο καταφέραμε να κάνουμε μόνο μια Κυριακή σκι. Αυτό έχει τρομερή επίδραση στο άθλημα της χιονοδρομίας. Η λύση που προτείνουμε για την προστασία του αθλήματος είναι η εγκατάσταση ειδικού τάπητα που να επιτρέπει την κατάβαση με χιονοπέδιλα και σε ξηρό περιβάλλον. Αυτή είναι και η λύση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου, λύση που μαζί με άλλες παρεμβάσεις, όπως π.χ. την εγκατάσταση ενός εναέριου αναβατήρα, θα εξασφαλίσει τη δωδεκάμηνη λειτουργία του.
► Ήδη διανύουμε ένα ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Τα μέτρα πυροπροστασίας και δη για τις προστατευόμενες – φυσικού κάλλους ορεινές περιοχές της Αρκαδίας είναι επαρκή; Οι πυρομετεωρολόγοι έχουν κρούσει γενικώς και επανειλημμένως τον κώδωνα του υψηλού κινδύνου. Εσείς, φοβάστε τους επόμενους δύσκολους μήνες;
Αργύρης Κανελλόπουλος: Κάθε καλοκαίρι φοβόμαστε αν θα είμαστε εμείς η νέα Εύβοια ή η νέα Δαδιά. Μακάρι να μη γίνει ποτέ. Κάθε χρόνο υπάρχουν φωτιές στο βουνό, αλλά η έγκαιρη δράση της πυροσβεστικής και των εθελοντών, μέχρι στιγμής τις θέτουν υπό έλεγχο πριν καταστρέψουν μεγάλο μέρος του δάσους. Τα μέτρα πρόληψης είναι όμως ελλιπή. Για παράδειγμα, τα δασαρχεία υποφέρουν από υποστελέχωση και τους έχουν αφαιρεθεί αρμοδιότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται τα δάση από ξερά δέντρα κλαδιά και με το παραμικρό να αναφλέγονται.
Enpel.gr
Δημοσίευση σχολίου