ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Νυχτερινό ρεύμα: Οι αλλαγές και το όφελος για τους καταναλωτές




ISTOCK



Το νυχτερινό τιμολόγιο γίνεται «μεσημεριανό». Μετακινείται η ζώνη χαμηλής χρέωσης για τις νυχτερινές ώρες και πλέον θα ισχύει σε μεσημβρινές ώρες.




Στις 7 το πρωί, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου αρχίζει να υποχωρεί καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην κάλυψη του φορτίου, που εκτοπίζει τις ακριβότερες θερμικές μονάδες. Ακριβώς την ίδια στιγμή, στις 7 π.μ. λήγει η ισχύς του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος, που ισχύει για όσους έχουν νυχτερινό μετρητή και αντίστοιχη σύμβαση με τον προμηθευτή τους.

Έτσι, αντί να ενθαρρύνεται η κατανάλωση τις ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλές τιμές, ισχύει το αντίστροφο: το κίνητρο της χαμηλής τιμής καταργείται ακριβώς τις ώρες που ξεκινά η υπερπροσφορά των φωτοβολταϊκών. Αντίστροφα, το κίνητρο της χαμηλής τιμής καταναλωτή ενεργοποιείται το βράδυ σε ώρες που η τιμή του ρεύματος στην ημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το μεσημέρι.

Είναι συχνό το φαινόμενο η χρηματιστηριακή τιμή ακόμη και να μηδενίζεται τις μεσημβρινές ώρες, λόγω της μεγάλης προσφοράς ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ιδίως σε εποχές – όπως η άνοιξη – που δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη και η ζήτηση είναι χαμηλή.


Αυτή την ανισορροπία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρεί να αποκαταστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την παρέμβαση που θα ενεργοποιεί ζώνη χαμηλής χρέωσης και τις μεσημβρινές ώρες η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το φθινόπωρο.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS