ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Απόδοση φόρου τιμής στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στον Αι Θανάση στη Τρίπολη τη δεκαετία του 1940.

 



Με την υπογραφή του συμβολαίου, με το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Τρίπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο χώρος πίσω από το νεκροταφείο στον Αι Θανάση στη Τρίπολη, γίνεται ένα σοβαρό βήμα για να διασφαλιστεί, η συντήρηση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση ενός τέτοιου ιστορικού τοπίου.

Πρόκειται για το χώρο όπου όλη τη δεκαετία του 1940 γινόντουσαν εκτελέσεις αγωνιστών. Σύμφωνα με μαρτυρίες επί κατοχής, έχουν γίνει τρις ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών-αγωνιστών. Μια μάλιστα έγινε την Πρωτομαγιά του 1944 όπου εκτέλεσαν 40 αγωνιστές-αγωνίστριες την ίδια μέρα και ώρα που εκτέλεσαν τους 200 της Καισαριανής.

Στον ίδιο χώρο γινόντουσαν εκτελέσεις και μετά την κατοχή όπως οι εκτελέσεις των αγωνιστών-κομμουνιστών με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου-θανατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947-1949.

Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα σύσσωμης της κοινής γνώμης και των φορέων του νομού Αρκαδίας, ευρύτερα της Πελοποννήσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων του νομού Αρκαδίας, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας του συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Αρκαδίας του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, του Νομαρχιακού Τμήματος Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αρκαδίας, των συνδικάτων οικοδόμων και ιδιωτικών υπαλλήλων Αρκαδίας, των Δημοτικών Συμβουλίων Σπάρτης και Ερμιονίδας, των Εργατικών Κέντρων Καλαμάτας και Ναυπλίου, του σωματείου τροφίμων και ποτών νομού Αργολίδας του Επιμελητηρίου Αργολίδας, του συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και λοιπών φορέων.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος  για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του ιστορικού τοπίου, ώστε να είναι αφενός προσβάσιμο από το ευρύ κοινό, αλλά και να υπηρετεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία και ποιότητες συμβολικές και καλλιτεχνικές μιας σημαίνουσας ιστορικής μνήμης.

Έτσι αποδίδουμε φόρο τιμής σε αγωνιστές κομμουνιστές που η αγωνιστική τους αυταπάρνηση μέχρι και τη στιγμή της εκτέλεσής τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές που παλεύουν για ένα κόσμο καλύτερο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS