ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τα λιγνιτικα κτίρια Μεγαλόπολης μετατρέπονται σε εκθεσιακα κέντρα -Ολοκληρώθηκε η μελέτη του «Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού Πελοποννήσου» Μεγαλόπολης



 Η ΔΕΘ-HELEXPO πρότεινε την κατασκευή και λειτουργία ενός Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠΠ) στη Μεγαλόπολη, για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η ReDePlan, μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, ανέλαβε να μελετήσει και να εισηγηθεί την πρόταση αυτή. Μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείς, η ReDePlan παρέδωσε μια πλήρη Μελέτη Σκοπιμότητας για το ΜΕΚΕΠΠ, καταγράφοντας τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις για μια βιώσιμη επένδυση.
Το έργο αποσκοπεί και συμβάλει στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, μέσω της αξιοποίησης των λιγνιτικών εγκαταστάσεων της Μεγαλόπολης και της ανάπτυξης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ από μόνο του μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ΜΕΚΕΠΠ μπορεί να φιλοξενεί ποικίλα επιχειρηματικά και πολιτιστικά γεγονότα, όπως εμπορικές εκθέσεις, επιχειρηματικά και επιστημονικά συνέδρια, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ. Επίσης, μπορούν να συμπεριληφθούν λειτουργίες του τουριστικού κλάδου, όπως ξενοδοχείο και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και υποδομές που βελτιώνουν την παραγωγική δομή της περιοχής με εστίαση στον πρωτογενή τομέα .
Ο στρατηγικός στόχος του ΜΕΚΕΠΠ είναι η προώθηση της ισόρροπης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής με όρους ανθεκτικότητας σε πιθανές αλλαγές και πιέσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει προεκτιμηθεί στα 27, 7 εκ. € και η έκταση ανάπτυξης του προσεγγίζει τα 30 στρέμματα.
Η Μελέτη Σκοπιμότητας του ΜΕΚΕΠΠ, μετά από συνεργασία της ReDePlan με την ομάδα επίβλεψης της ΔΕΘ, μετατράπηκε σε επιστημονική δημοσίευση με τίτλο "Regional and Local Development in Energy Transition Areas: The Case of Lignite Phase-Out in the Peloponnese". Η δημοσίευση εξετάστηκε από τρεις αξιολογητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sustainability», διαθέσιμη ελεύθερα στον σύνδεσμο: mdpi.com/2071-1050/16/14/6153.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS