Το νέο οινοποιείο του Γ. Σκούρα στη Μαντινεία και οι επενδύσεις για ακόμη καλύτερο Μοσχοφίλερο
Νέα οινοποιητική μονάδα στην καρδιά της ζώνης «Μαντινεία» απέκτησε ο Γιώργος Σκούρας – Στα 3 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις - Τα επόμενα βήματα
Εν μέσω μεγάλων και συνεχών ανακατατάξεων στον κλάδο του κρασιού, που έχουν ανατρέψει τη δυναμική μεταξύ των κορυφαίων «παικτών», ο Γιώργος Σκούρας πρόσθεσε -μέσω εξαγοράς– το τρίτο οινοποιείο στο χαρτοφυλάκιο του ομώνυμου Κτήματος.
Ειδικότερα, το Κτήμα Σκούρα απέκτησε νέες οινοποιητικές εγκαταστάσεις στο Ζευγολατιό Μαντινείας, στην καρδιά της ζώνης του αμπελώνα του μοσχοφίλερου.
Πρόκειται για εξαγορά παλαιότερης υφιστάμενης οινοποιητικής μονάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε περάσει στα χέρια της Eurobank λόγω χρεών, με την οινοποιία Σκούρα, όπως λέει στον ΟΤ ο ιδιοκτήτης, να προχωρά άμεσα σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Το deal επιταχύνει τα σχέδια του Γιώργου Σκούρα
Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο κος Σκούρας μέσω της ισχυροποίησης του Κτήματος στην περιοχή της Μαντίνειας, την οποία «δεν αγγίζει η κλιματική κρίση», επιταχύνεται το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας όσον αφορά το κρασί ΠΟΠ Μαντινεία προκειμένου να διευρυνθεί κι άλλο το εκτόπισμά της.
Ας σημειωθεί ότι τα ορεινά κρύα εδάφη της Μαντινείας είναι ο πυρήνας της καλλιέργειας της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, δίνοντας τους λευκούς ήρεμους ή αφρώδεις οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια (PDO Mantinia).
Ήδη η ποικιλία Μοσχοφίλερο οινοποιείται στο Κτήμα Σκούρα από το 1989 και αποτελεί βασική ποικιλία για την γκάμα των κρασιών της εταιρείας.
Προσωπικά ο Γιώργος Σκούρας έχει συμβάλλει σε όλες τις προσπάθειες διάδοσης της ποικιλίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με κύρια αγορά, εκείνη της Βόρειας Αμερικής.
Ωστόσο δεν είχε τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αλλά ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
Σκοπός του νέου οινοποιείου είναι η συμβολή στην ανάδειξη της ζώνης, η τόνωση των συνεργαζόμενων αμπελουργών της περιοχής και φυσικά η παραγωγή οίνων ΠΟΠ Μαντινεία.
Η εξαγορά είναι μέρος των επενδύσεων, συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, που έχει ολοκληρώσει η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούν σε αμπελώνες, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ «φρενάρει» το κρασί
Το υψηλότερο κόστος ζωής και –κυρίως- η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής έχουν «φρενάρει» τις πωλήσεις κρασιού εφέτος λέει στον ΟΤ ο κος Σκούρας, επισημαίνοντας ότι το «στρίμωγμα» και «οι δειλοί όγκοι» έχουν μάλλον παγκόσμια χαρακτηριστικά και δεν εξαντλούνται εντός των ελληνικών συνόρων.
Για εφέτος ο γνωστός οινοποιός αναμένει ότι ο τζίρος του Κτήματος θα κινηθεί στο +10%, με τον ίδιο δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης που έκλεισε το 2023 (σ.σ. ο ισολογισμός της εταιρείας για την περσινή οικονομική χρήση θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό).
Στο +10% είχε κλείσει και το 2022. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της οινοποιίας Σκούρας ανήλθε σε 7,24 εκατ. ευρώ έναντι 6,57 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,22%.
Τα μικτά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως διαμορφώθηκαν σε 3,63 εκατ. ευρώ (ποσοστό 50,15 % επί του κύκλου εργασιών), έναντι ποσού 3,19 εκατ. ευρώ του 2021 (ποσοστό 48,66 % επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης).
Το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης ήταν κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 2,78 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,58 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης δηλαδή αύξηση κατά 7,63%.
Σήμερα η παραγωγή του Κτήματος είναι περίπου 850.000 φιάλες ετησίως και εξάγεται το 50% σε περισσότερες από 25 χώρες.
Ο ξενομερίτης που έφτιαξε «σχολή» στη Νεμέα
Ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος μέχρι το 2021 του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον.
Ήταν ο πρώτος ξενομερίτης που το 1996 έφτιαξε ένα οινοποιείο υψηλότατων προδιαγραφών στην περιοχή της Νεμέας, στο Γυμνό, στη ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέας. Γεγονός που αργότερα δημιούργησε κυριολεκτικά «σχολή», καθώς ακολούθησαν αρκετοί συνάδελφοί του από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Το 2004 έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά.
Για την ομάδα Σκούρα, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου – τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.
«Τα μεγάλα κρασιά τα κάνουν τα μεγάλα αμπελοτόπια», συνηθίζει να λέει ο Γιώργος Σκούρας. Εξ ου και το Κτήμα Σκούρα διαθέτει 500 στρέμματα αμπελώνων με στόχο ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί.
Πηγή: ot.gr
Tovima.gr
Δημοσίευση σχολίου