Που θα φας τη φθηνότερη φέτα












Ψάξαμε στα σούπερ μάρκετ όλων των ηπείρων για φέτα ΠΟΠ και βρήκαμε την απόκλιση τιμών με αυτές που πωλείται στην Ελλάδα.


Κατ’ αρχάς, να «συστηθούμε». Να διευκρινίσουμε τι είναι η φέτα ΠΟΠ. Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εξής:

«Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα (ΠΟΠ) είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία. Ένα προϊόν πραγματικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του. Η συνταγή και η μέθοδος παραγωγής του αντανακλούν το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας και βασίζονται στη σώρευση τεχνογνωσίας για περισσότερες από δύο χιλιετίες».

Κατοχυρώθηκε οριστικά ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης το 2002. Έως τότε την διεκδικούσαν πολλοί. Ιδιαίτερα οι Δανία και Γαλλία.


Έκτοτε για να κυκλοφορήσει στην αγορά φέτα που να είναι ΠΟΠ πρέπεινα προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα και από τη Λέσβο,
να παρασκευάζεται από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειου τουλάχιστον 70% και από γίδα έως 30%,
να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής -και δη σε ελεύθερες βοσκές,
να παράγεται από τον Οκτώβριο έως τα μέσα του Ιουνίου και
να έχει 43% ελάχιστα λιπαρά και 55% μέγιστη υγρασία και να ωριμάζει για τουλάχιστον δυο μήνες σε ξύλινα βαρέλια ή τενεκέδες (δοχεία από λευκοσίδηρο).

Αν δεν πληρεί κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις, κυκλοφορεί ως ‘λευκό τυρί άλμης’. Τέτοια υπάρχουν πολλά στον κόσμο και προφανώς στοιχίζει λιγότερο από την φέτα ΠΟΠ.



NEWS 24/7





Στο θέμα μας: η φέτα ΠΟΠ έχει γίνει είδος πολυτελείας, με μια μέση τιμή από το βαρέλι να είναι στα 16 ευρώ, ενώ βιολογικά προϊόντα αγγίζουν τα 20 ευρώ το κιλό. Σε συσκευασμένες, η μέση τιμή για 1 κιλό είναι τα 14 ευρώ.
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ ΦΕΤΑΣ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει εξηγήσει πως το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 7.2 με 8 ευρώ το κιλό. Ειρήσθω εν παρόδω, ο ΣΕΚ είχε τονίσει «την απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και την αδιαφορία τους για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών είναι εξοργιστική», την ημέρα που βίντεο ενημέρωσε πως στην Ιρλανδία πωλείται ελληνική φέτα στα 5.45 ευρώ το κιλό.

Η αναζήτηση πληροφοριών της εταιρείας μάς έβγαλε στο ότι παρασκευάζεται στην Ελλάδα (Ελασσόνα). H αφορμή για την τότε αναζήτηση τιμής ήταν η λάθος εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τα χρήματα που θέλουμε για την αγορά ενός κιλού. Όταν κατάλαβε πως δεν έβγαιναν τα μαθηματικά, επέστρεψε με το «η φέτα έχει τιμή αντίστοιχη ενός προϊόντος ΠΟΠ».


Όπως καταγγέλθηκε από τον ΣΕΚ, υπάρχουν περιπτώσεις νοθείας και το τίμημα το πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί, με μείωση στην τιμή του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος -κατά 20 λεπτά συγκριτικά με το 2023.

Η πραγματικότητα θέλει το ερώτημα για την ανοδική πορεία της τιμής της φέτας ΠΟΠ έχει τεθεί και στο Quora, από χρήστες από όλην την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε παράδειγμα προϊόντος που κόστιζε 8.5 ευρώ το 2021 και τώρα ξεκινάει από τα 9.75 και φτάνει έως τα 14.40 ευρώ.

Πού μας οδήγησαν όλα αυτά;

Στο ότι η φέτα ανήκει στην ίδια κατηγορία με το λάδι και τις ξαπλώστρες στις παραλίες (για περισσότερες πληροφορίες, εντός).

Μετά καταφύγαμε στην έρευνα. Δηλαδή, σε διαδικτυακές επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ όλων των ηπείρων, των οποίων τα links είναι στην κατοχή μου -αν κάποιος δεν πιστεύει όσα θα δει.
Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ WELLNESS

Πριν σου δώσω τις τιμές ανά τον κόσμο, θα ήθελα να θυμίσω πόσο φανταστικό προϊόν είναι η ελληνική φέτα και τους λόγους που έχει αναδειχθεί ως ‘προορισμός’ όσων προσέχουν την υγεία τους και τη διατροφής τους.

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων έχει 6 γραμμάρια λίπους, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14% της Ημερήσιας Συνισταμένης Ποσότητας σε ασβέστιο, το 13% του νατρίου, το 9% του φωσφόρου, το 8% της βιταμίνης Β12, το 6% της βιταμίνης Β6 και το 5% του ψευδάργυρου.

Κράτα επίσης, πως έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από τα κασέρια και την παρμεζάνα και κάνει καλό στα οστά (ευχαριστούμε το φώσφορο, το ασβέστιο και την πρωτεΐνη) και το πεπτικό σύστημα (χάριν προβιοτικού που περιέχει).

Εξυπακούεται πως αν γίνουν εκπτώσεις στα είδη γάλακτος ή τον τρόπο παραγωγής, αλλάζουν όλα.

Πρέπει να επισημανθεί και ότι όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό είναι να την αποφεύγουν (έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα, συγκριτικά με τα παλαιωμένα τυριά). Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες ανθρώπων που είναι χρήσιμο να προσέχουν ως προς την κατανάλωση της φέτας -όπως οι εγκυμονούσες.
ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΦΕΤΑ ΠΟΠ

Τα όσα ακολουθούν αφορούν συσκευασμένη φέτα ΠΟΠ εταιρειών που διαθέτουν τα προϊόντα τους και στην Ελλάδα -στις ίδιες συσκευασίες-, εξαιρουμένης της Ιρλανδίας. Το κιλό μιας περίπτωσης το πληρώνουμε στην ημεδαπή 13.90 το κιλό και το άλλο 13.50. Αμφότερες οι τιμές είναι οι κατώτατες που βρήκαμε την Παρασκευή 19/7.

Όλα άρχισαν από μια ανάρτηση του ΜιονΤσολ, συζύγου της φίλης Ελισάβετ, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο και σερβίρει ελληνικό/ιαπωνικό φαγητό σε πόλη της περιφέρειας της Κορέας. Μια από τις τελευταίες του ‘κατακτήσεις’ ήταν ότι βρήκε επιτέλους, φέτα ΠΟΠ.

Η τιμή του κιλού συσκευασμένης φέτας εταιρείας που βρίσκεις κι εσύ στο σούπερ μάρκετ είναι στα 21.19 ευρώ το κιλό. Δίπλα, στην Ιαπωνία ακριβώς το ίδιο προϊόν διατίθεται στα 51.60 ευρώ.

Αλλάζουμε ήπειρο και πάμε στην Αφρική, με την τιμή του ενός κιλού φέτα ΠΟΠ στην Αιθιοπία να είναι στα 22.05 ευρώ. Από εκεί πάμε στην Αυστραλία και το Σίδνεϊ (22.43), πριν… στρίψουμε για τις ΗΠΑ και το Λος Άντζελες, όπου η τιμή του προϊόντος μας είναι κοντά σε αυτήν που την αγοράζουμε κι εμείς.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιες τιμές που προκύπτουν από τα επιπλέον έξοδα της εξαγωγής, μαζί με άλλες που είναι κάπως αδιανόητες.



NEWS 24/7



Πού θα φας τη φθηνότερη φέτα (news247.gr)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS