ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

«Βελανίδι» στα Πελετά της Αρκαδίας: Ένας σταθμός φιλοξενίας για τη δημιουργική κοινότητα του παιδικού βιβλίου

 Ένα προβιομηχανικό οινοποιείο, χτισμένο το 1903, φιλοδοξεί να γίνει ένας κοινός τόπος για τη διεθνή κοινότητα των ανθρώπων του παιδικού βιβλίου

Ένας χώρος για το παιδικό βιβλίο, ένας τόπος που θα φέρνει κοντά όσους φτιάχνουν παιδικά βιβλία και όσους τα αγαπούν –με αυτή τη σκέψη δημιουργήθηκε ο σταθμός φιλοξενίας, το «βελανίδι» στα Πελετά της Αρκαδίας.

Μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα και τους εκατοντάδες περισπασμούς, σε ένα οροπέδιο του Πάρνωνα, ένα προβιομηχανικό οινοποιείο, χτισμένο το 1903, φιλοδοξεί να γίνει ένας κοινός τόπος για τη διεθνή κοινότητα των ανθρώπων του παιδικού βιβλίου, για συναντήσεις, συζητήσεις, συνεργασίες και ανταλλαγές, για δημιουργικές πρακτικές, έρευνα και έμπνευση.

Στα Πελετά της Νότιας Κυνουρίας, μπορούν να μεταμορφώσουν ένα ληνό, σε pop-up εργαστήριο για συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, τυπογράφους, επιμελητές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους και όποιον σχετίζεται με το παιδικό βιβλίο με πολλούς τρόπους.

Οι φιλοξενούμενοι του σταθμού απολαμβάνουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και βραδύτητας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην έρευνα, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει όψεις της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς, της φύσης και των ανθρώπων των Πελετών και των γύρω χωριών.

 

 

Ρίζες των μύθων, κλαδιά της μαγείας | 21 – 31 Ιουλίου 2024

 

Η Λίζα Αδαμαντίδη Μπ. –εικονογράφος ελληνοαρμένικης καταγωγής– είναι η πρώτη προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα, η οποία θα φιλοξενηθεί στα Πελετά και θα εργαστεί από κοινού με τις επιμελήτριες του «βελανιδιού» εξερευνώντας το χωριό, τις ιστορίες και τους μύθους του.

Το έργο της Λίζας Αδαμαντίδη Μπ. διερευνά τη σχέση του πραγματικού και του φανταστικού, αναζητώντας τα όριά τους ανάμεσα στους μύθους, στις ιστορίες των ανθρώπων και το φυσικό περιβάλλον. Η Λίζα οικειοποιείται και επινοεί μυθικούς χαρακτήρες, εικονογραφικά στοιχεία και τόπους από τη Βυζαντινή παράδοση. Και έτσι, ανοίγει δρόμους στους αναγνώστες να φανταστούν νέους τόπους, όπου ο φυσικός κόσμος διατηρεί τη μαγεία του και τα ίχνη των μύθων μένουν ορατά, αρκεί να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά.

 

Αδαμαντίδη Μπ., Λίζα (2023) Μαρμαρωμένος βασιλιάς. Μελάνι και τέμπερες σε χαρτί.

 


«Βελανίδι» στα Πελετά της Αρκαδίας: Ένας σταθμός φιλοξενίας για τη δημιουργική κοινότητα του παιδικού βιβλίου (elculture.gr)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS