ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τα παγωτά της ΕΒΓΑ όπου δημιούργησαν Αρκάδες και που άφησαν εποχή και η πατέντα με το ξυλάκι



Facebook/@ΕΒΓΑ παγωτά



Πατούσα, Mπανάνα, Strovilo, Frutti Bite, Shock, Τρινιτά, Σικάγο, Τόγκο, Νοκ Άουτ, Ρόκετ, Καραμπόλα και Τρόικα είναι μόνο μερικά από τα all time classic παγωτά της ιστορικής ΕΒΓΑ, που σημάδεψαν τα καλοκαίρια των πιτσιρικάδων (και όχι μόνο) τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, το ψυγείο του περιπτέρου να αντικαταστάθηκε εν μέρει από vintage gelateria, ωστόσο οι παιδικές αναμνήσεις δε σβήνουν.



Η ΕΒΓΑ ήταν συνώνυμο του καλοκαιριού για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τα παγωτά της συγκεκριμένης ιστορικής εταιρείας έγραψαν ιστορία.
ΕΒΓΑ: Η αρχή στο μακρινό 1934

Η γαλακτοβιομηχανία μετρά 90 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1934 από τους αδερφούς Σουραπά, με καταγωγή από τα Βέρβενα της Αρκαδίας.




Αυτοί οι δύο καινοτόμοι του παγωτού κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το πρώτο παγωτό ξυλάκι το οποίο, όπως ήταν φυσικό, έκανε θραύση στην αγορά και είχε γεύση βανίλια.


Μάλιστα, η ΕΒΓΑ παρήγαγε για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα, τυποποιημένο παγωτό, γιαούρτι σε κεσεδάκια και βούτυρο σε πακέτο.


Η ΕΒΓΑ άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα κατά τη δεκαετία του 1950.



Ήταν η εποχή που επεκτάθηκε με τη μορφή γαλακτοπωλείων και μικρών ζαχαροπλαστείων τα οποία έλαβαν τη θρυλική ονομασία «Η ΕΒΓΑ της γειτονιάς».


Το 1971 η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία του Κάρολου Πολίτη και το 1988 πωλήθηκε στον επενδυτικό όμιλο Φιλίππου, που επένδυσε σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.


Να σημειωθεί ότι το 1991 η ΕΒΓΑ άρχισε την παραγωγή παστεριωμένων χυμών με την επωνυμία Refresh. Το 1995 η εταιρεία λάνσαρε παγωτό χωρίς λιπαρά ή ζάχαρη και μια σειρά από χυμούς μεγάλης διάρκειας ζωής.


Το 1999 μετά τη συγχώνευσή της με την εταιρεία παραγωγής κρουασάν, Folie Croissants, άλλαξε την ονομασία της σε Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου, ενώ το 2001 εξαγόρασε και την ελληνική βιοτεχνία παγωτού και γλυκισμάτων Ιglοο.


ΕΒΓΑ: Νέα εποχή και πυρκαγιά

Το 2010, η Unilever και η ΕΒΓΑ αποφάσισαν να συνεργαστούν στον κλάδο του Ελληνικού Παγωτού, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2009 το εργοστάσιο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο βρίσκεται στον Βοτανικό, στο ίδιο σημείο από την ίδρυση του το 1934.
Η μετονομασία της εταιρείας

Το 2019 η εταιρεία ΕΒΓΑ μετονομάστηκε σε EMFI χωρίς να αλλάξει κάτι στην μετοχική σύνθεση της, καθώς συνεχίζει να ελέγχεται από την οικογένεια Φιλίππου, μία εκ των δύο βασικών μετόχων της ΦΑΓΕ.

Η EMFI η οποία συνεχίζει να παράγει στο εργοστάσιο της Ιεράς Οδού τα παγωτά ΕΒΓΑ για λογαριασμό της Unilever προχώρησε σε αυτή την κίνηση «ώστε να απελευθερωθεί από το “Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου” που είναι και η πλήρης επωνυμία της», σύμφωνα με όσα είχαν υποστηρίξει τα στελέχη της.

Τα πιο γνωστά παγωτά της ΕΒΓΑΡόκετ
Kαϊμάκι
Τρινιτά
Chicago
Tartufo
Οικογενειακό Variete,
Πύραυλος Νο1
Manhattan
Τόγκο
Μπανάνα
Τρελή Πατούσα
Chicago
Καραμπόλα
Status
Scandal
Frutti Bite
Νοκ Άουτ
Καλιφόρνια
Τούρμπο

πηγη
/www.reader.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS