ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

ΕΥΔΑΜ: Δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρικός χώρος για τις ενεργειακές κοινότητες στη Μεγαλόπολη

Την ενίσχυση και τη διασύνδεση με το δίκτυο των ενεργειακών κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές της Αρκαδίας και ειδικά της Μεγαλόπολης, ζητά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με ερώτησή του στη Βουλή.

Σε απάντησή του, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, παραθέτει τί ισχύει σήμερα στο εν λόγω θέμα:

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023, εκδόθηκε η Πρόσκληση με αριθ. πρωτ. A0107/27.9.2023 και με τίτλο «Στήριξη Ενεργειακών Κοινοτήτων για την Ανάπτυξη Δράσεων Αυτοπαραγωγής (Ενεργειακές Κοινότητες)» (ΑΔΑ: ΑΔΑ: 6Θ78Η-Θ25), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η οποία απευθύνεται σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/201, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π) και Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) του ν.5037/2023.

Η Πρόσκληση προσδιορίζει επίσης, ότι η παραγόμενη ενέργεια με ενεργειακό ή/ και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες κοινωφελών, δημοτικών και δημόσιων χρήσεων, καθώς και σε καταναλωτές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας/ νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.

Παρ’ όλο το μεγάλο ενδιαφέρον των δυνητικών Δικαιούχων, όπως προέκυψε από την επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ ΔΑΜ, αναδείχθηκε ότι ανασταλτικός παράγοντας για την υποβολή προτάσεων είναι η αδυναμία έκδοσης των απαραίτητων όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, ένας παράγοντας που δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Διαχειριστικής Αρχής.

Έως σήμερα, οι υποβληθείσες προτάσεις στο πλαίσιο της Πρόσκλησης αξιολογήθηκαν αρνητικά εξαιτίας της έλλειψης όρων σύνδεσης.

Ειδικότερα, από τις περιοχές του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, ήτοι των Δήμων Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης, δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης.

Η συμπερίληψη των όρων σύνδεσης στις υποβαλλόμενες προτάσεις, αποτελεί τυπική προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων. Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και το διαχειριστή του δικτύου για την εξεύρεση λύσης ειδικά στις περιοχές παρέμβασης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 (περιοχές ΕΣΔΙΜ).

Έως ότου αντιμετωπιστεί το ανωτέρω πρόβλημα, ως ένα πρώτο άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης και διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων δυνητικών Δικαιούχων, αποφασίστηκε από τη Διαχειριστική Αρχή, η τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης, μεταξύ άλλων και ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων η οποία παρατάθηκε έως την 31/12/2024 (αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων, 28/3/2024


Energy press

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS