ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Σοβαρά προβλήματα από την στασιμότητα της χρηματοδότησης των εργων


Στην πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε κατ’αρχήν στην υποβάθμιση που έχει υποστεί το Συλλογικό Όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της μεθοδευμένης προσπάθειας της για την γενικότερη απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
Ο πρ. Περιφερειάρχης με αφορμή την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις χρηματοροών εκ μέρους της Κεντρικής Κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα οικονομικά της Χώρας μας είναι σε τραγική κατάσταση. 
Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι ήδη έχει πάρει όλες τις προκαταβολές του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων δομών και παρόλα αυτά παρουσιάζει έλλειμμα 58,5 δισ. ευρώ (στην τριετία 2021-2022-2023) και έχει προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό, χρεώνοντας με repos τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.
Ο κ. Τατούλης τέλος επεσήμανε ότι η στάση πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή του δείκτη κινητικότητας της ρευστότητας μιας Κυβέρνησης αποδεικνύει την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται η Χώρα μας, γεγονός το οποίο πιθανότατα να μας οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Περιφερειακή Αρχής δεν δόθηκε καμία σαφή απάντηση στα κρίσιμα θέματα που έθεσαν τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» στην Συνεδρίαση Λογοδοσίας.
Συγκεκριμένα:
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Γιαννακούρας αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει ο οδικός άξονας Παραλογγοί-Τριπόταμα, στον τέως Δήμο Κοντοβάζαινας στην Γορτυνία, ένα έργο προϋπολογισμού 2.500.000€. 
Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε το έργο και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, απεναντίας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.
Ο κ. Γιαννακούρας, κάνοντας αυστηρή κριτική για την αδιαφορία που επιδεικνύει η Περιφερειακή Αρχή για ένα τόσο σημαντικό θέμα της Γορτυνίας, τόνισε πως αντί να δοθούν σαφείς απαντήσεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, υπήρξε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών σε τεχνικά προβλήματα, χωρίς να αναλάβει για ακόμα μια φορά, καμία απολύτως ευθύνη. 
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την διακοπή πλήθους εργολαβιών εκτέλεσης έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών που έχουν κατατεθεί για εργασίες που έχουν εκτελεστεί.



Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Νικολάκου παρότι επανειλημμένα έχουν ακουστεί υποσχέσεις για την αποκατάσταση της μεγάλης καθυστέρησης στις χρηματοροές των έργων, δυστυχώς το πρόβλημα συνεχώς γιγαντώνεται, με αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενες χρονικές παρατάσεις αλλά και την αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση τους.
Το πρόβλημα της δυστοκίας των πληρωμών αναγνωρίστηκε πλήρως από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία παρέμεινε σε απλές διαπιστώσεις και δεν είχε ούτε μία πρόταση για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, ούτε ενός ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος ομαλοποίησης των χρηματοροών.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φίλιππος Πήλιουρας αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και στα αρδευτικά ζητήματα, θέτοντας επί τάπητος το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος. 
Ο κ. Πήλιουρας πρότεινε λύσεις για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών μας για την άρδευση.
Οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής περιορίστηκαν σε εκθέσεις ιδεών και αόριστες υποσχεσιολογίες, χωρίς να δεσμευθούν για πρωτοβουλίες και δράσεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS