Η φωτιά που ξέσπασε στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στις 21 Ιουνίου εξακολουθεί να σιγοκαίει και να κάνει ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων. ● «Κάθομαι στον κήπο μαζί μ’ ένα παιδί ενάμισι έτους και δεν μπορώ να σταθώ από τη μυρωδιά του καμένου λιγνίτη» λέει στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της περιοχής.
Aντιμέτωποι με έντονη δυσοσμία έρχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης Αρκαδίας εξαιτίας του λιγνίτη που εξακολουθεί να σιγοκαίει στο ορυχείο της ΔΕΗ μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 21 Ιουνίου μέσα στο ορυχείο και επεκτάθηκε γρήγορα εκτός λόγω των ισχυρών ανέμων καίγοντας σπίτια στο χωριό Χωρέμι.
«Κάθομαι στον κήπο μαζί μ’ ένα παιδί ενάμισι έτους και δεν μπορώ να σταθώ από τη μυρωδιά του καμένου λιγνίτη. Σου καίει τη γλώσσα, σου αφήνει μια παράξενη γεύση στο στόμα. Μπαίνει από τα παράθυρα τα βράδια και γεμίζει το σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της Μεγαλόπολης. Σημειώνει ότι προσπάθησε να απευθυνθεί στη ΔΕΗ για να πάρει απαντήσεις, αλλά τον παραπέμπουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και τα τηλέφωνα δεν απαντούν. Αλλος κάτοικος επισημαίνει ότι ιδίως τις πρώτες μέρες μετά την πυρκαγιά η δυσοσμία ήταν τόσο ανυπόφορη που με δυσκολία μπορούσε να κοιμηθεί κανείς το βράδυ.
Αποκατάσταση εδαφών
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος, λέει στην «Εφ.Συν.» ότι από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή διαμαρτυρήθηκε έντονα στη ΔΕΗ, που έχει την ευθύνη για τα ορυχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες για να σκεπάσουν με χώμα σε βάθος μεγαλύτερο του ενός-ενάμισι μέτρου τον λιγνίτη που σιγοκαίει μετά τη φωτιά, καθώς ο καιόμενος λιγνίτης δεν σβήνει με νερό παρά μόνο με στέρηση του οξυγόνου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μέχρι χθες είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα σε ποσοστό 90% και αναμένεται να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση ίσως και σήμερα.
«Χρειάζεται επικάλυψη συνολικά του ορυχείου με χώμα σε βάθος ενός μέτρου για να μην υπάρξει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα θα λυθεί συνολικά όταν γίνει η αποκατάσταση των ορυχείων, η οποία έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χρόνια. Φτάσαμε δυστυχώς στο φαινόμενο της αυτανάφλεξης του λιγνίτη, πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα η αποκατάσταση των εδαφών» σημειώνει ο κ. Μιχόπουλος και επισημαίνει ότι έχουν διατεθεί 300 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και την αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η εξόρυξη λιγνίτη έχει σταματήσει τουλάχιστον από πέρσι, ενώ λειτουργεί μόνο μία μονάδα του εργοστασίου της ΔΕΗ, η μονάδα φυσικού αερίου.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν μετρήσεις ποιότητας του αέρα και επικίνδυνων σωματιδίων που προκαλούνται από τον λιγνίτη που σιγοκαίει και προκαλεί τη δυσοσμία, ο κ. Μιχόπουλος παραπέμπει στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί και να επισκεφτεί την περιοχή για να ελέγξει τις μετρήσεις.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Αναστάσιος Αδαμόπουλος επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ότι έπειτα από οχλήσεις πολιτών για το πρόβλημα στη Μεγαλόπολη συγκροτείται κλιμάκιο της Περιφέρειας που θα επισκεφτεί την περιοχή άμεσα, ίσως και σήμερα, ώστε να ελέγξει τις μετρήσεις από τους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη ΔΕΗ και σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ να εξετάσει μέτρα για τη λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα kafeneiomegalopolis.gr (kafeneio-megalopolis.gr), μέσα στο ορυχείο της ΔΕΗ ξέσπασαν τρεις φωτιές στα τέλη του περασμένου μήνα, στις 18, στις 21 και στις 25 Ιουνίου, με πιο καταστροφική αυτή στις 21 που επεκτάθηκε έξω από το ορυχείο.
Πτώση πυλώνων;
Παραμένει το ερώτημα για τα αίτια της πυρκαγιάς (κάποιοι κάνουν λόγο για πτώση τριών πυλώνων της ΔΕΗ λόγω των ισχυρών ανέμων, άλλοι για φωτιά που προκλήθηκε από εργασίες εργολάβων), ερώτημα στο οποίο τελική απάντηση θα δώσει το αναμενόμενο πόρισμα της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης, ο αέρας ήταν τόσο ισχυρός, της τάξης των 10 Μποφόρ, ώστε η φωτιά κατάφερε να περάσει το ποτάμι πλάτους είκοσι μέτρων έξω από το ορυχείο και θα ήταν δύσκολο να σταματήσει με αντιπυρικές ζώνες αυτού του πλάτους. Παραμένει ωστόσο το πρόσθετο ερώτημα αν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα αντιπυρικής προστασίας μέσα στο ορυχείο από τη ΔΕΗ και αν αυτά λειτουργούσαν, όπως και αν είχαν γίνει έγκαιρα οι απαραίτητοι έλεγχοι από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού.
Η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα ζητήματα αυτά, αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.
πηγη
Δημοσίευση σχολίου