ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Κέρδισε τις εντυπώσεις η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ανάδειξη και προστασία του υγροτόπου Μουστού»


Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ #Όμιλος Μελέτης Ιστορίας – Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ»

Την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ανάδειξη και προστασία του υγροτόπου Μουστού» επισκέφθηκαν εκατοντάδες δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών του Παραλίου Άστρους και των γύρω περιοχών, κατά το τριήμερο 16, 17 και 18 Αυγούστου 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τον Όμιλο Μελέτης Ιστορίας – Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ» και τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), πέτυχε κατά κοινή ομολογία τον στόχο της προβάλλοντας στιγμιότυπα της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης λιμνοθάλασσας του Μουστού. 

Στη σύντομη παρέμβασή του κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του Ομίλου «ΠΥΡΑΜΙΑ» κ. Βαγγέλης Κούκλης, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στην ανάγκη αντιμετώπισής τους ενώ παρουσίασε και το ιστορικό των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη λίμνη Μουστός. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής τού τουριστικού προϊόντος προς την ήπια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η οποία όπως τόνισε θα αξιοποιεί, αφ’ ενός τις φυσικές ομορφιές του τόπου, τα οικοσυστήματα του Μουστού και του Πάρνωνα και αφ’ ετέρου τα ιστορικά γεγονότα, τα αρχαιολογικά, ιστορικά, πολιτιστικά μνημεία, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία και κουλτούρα του κάθε τόπου της περιοχής, έτσι ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και η τουριστική ανάπτυξη να επεκταθεί σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου. 

Εκ μέρους της Μονάδας Διαχείρισης, η ξεναγός κα Κατερίνα Πανταζή, παρουσίασε μεταξύ άλλων, τη σημασία των υγροτόπων για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. «Οι υγρότοποι, τόνισε, μπορούν να παρέχουν στις πόλεις και στους κατοίκους τους πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανθρώπινη ευημερία». Τέλος, επεσήμανε, ότι «όλα τα οικοσυστήματα πρέπει να διατηρούνται υγιή, ώστε να συνεχίζουν να μας παρέχουν νερό και τροφή, να υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, να παρέχουν τα προς το ζην, να προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή».

Στην περιοχή της παράκτιας λιμνοθάλασσας φωλιάζουν ορισμένα προστατευόμενα είδη υδρόβιων και στρουθιόμορφων πουλιών, ενώ παράλληλα είναι σημαντική κυρίως για τη διαχείμαση και τη μετανάστευση, όπως επίσης και για έναν απομονωμένο αλλά βιώσιμο πληθυσμό της βίδρας, είδους προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στους επισκέπτες της τριήμερης έκθεσης διανεμήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης ενημερωτικό υλικό για τα οικοσυστήματα του Πάρνωνα και του Μουστού, για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, για το ρόλο της Μονάδας Διαχείρισης και του ΟΦΥΠΕΚΑ.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS