ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Με μεγαλοπρέπεια τα Θυρανοίξια στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο



Ήχησε και πάλι χαρμόσυνα, μετά από πολλά χρόνια, η καμπάνα στα θυρανοίξια τής ανακαινισμένης Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο, την Κυριακή 14 Ιουλίου. 
Σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία των Θυρανοιξίων, του Όρθρου και της Θείας λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου με την συμμετοχή του πανοσιολογιωτάτου Ηγουμένου της Ι. Μ. Αιμυαλών 
π. Δαμασκηνού και ιερέων της περιοχής. 
Στο αναλόγιο έψαλλαν μελωδικότατα ο Μουσικολογιώτατος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, ο π. Δημήτριος Νταλιακούρας και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης. 
Μετά το πέρας των ακολουθιών κληρικοί και πιστοί ξεναγήθηκαν στο παλιό και ιστορικό μοναστήρι και στο, χτισμένο μέσα στην πτύχωση ενός βράχου σε σπηλαιώδη σχηματισμό, ασκηταριό. 
Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, μέλη της Δημοτικής Αρχής, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι της εταιρείας υλοποίησης του έργου αναστήλωσης και πλήθος κόσμου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Νικηφόρος στον χαιρετισμό του έκανε την ιστορική αναδρομή της Μονής και αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών ανακαίνισης της και σε όλους όσοι συνήργησαν στο έργο. 
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης αναφέρθηκε στο εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός της απόδοσης του ανακαινισμένου ναού μνημείου στην κοινωνία και στην ορθόδοξη λατρεία και ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων για την απόφαση τής ανακαίνισης τής Ιεράς Μονής, όπως και τον τέως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021- 2027» καθώς και τον νυν Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό για την ολοκλήρωση και παράδοση του σημαντικού έργου.
Ακόμη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στην τελετή. 
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μοναχό π. Δανιήλ Ρέππα, τον άνθρωπο ο οποίος για σειρά ετών, με καρτερική υπομονή και επιμονή και χωρίς να χάσει ποτέ το κουράγιο του, κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την υλοποίηση της αναστήλωσης προκειμένου σήμερα να λειτουργεί και πάλι η Ιερά Μονή.
Η Μονή Αγίου Νικολάου συγκαταλέγεται επίσημα στα αρχαία μνημεία αλλά ήταν πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένη. Σήμερα είναι αποκατεστημένη και λειτουργική καθώς ολοκληρώθηκε το έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Ι. Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας και αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου, Δήμου Κλείτορος, ΠΕ Αρκαδίας» του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021- 2027» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Ι.Μ. Αγίου Νικολάου ή «Παλαιομονάστηρο» βρίσκεται σε σπηλαιώδη σχηματισμό φαραγγιού και σε απόσταση 1,5 περίπου χλμ. βόρεια του οικισμού Βαλτεσινίκο, του Δήμου Γορτυνίας. Αποτελείται από δύο ασκηταριά διαμορφωμένα μέσα σε μικρές κοιλότητες του βράχου, του Αγίου Νικολάου και της Αναλήψεως, τα οποία είναι κηρυγμένα ως αρχαία μνημεία. Η πλευρά της μονής προς το φαράγγι οριοθετείται από τοίχο ύψους 7,90 μ., ο οποίος φέρει πολεμίστρες και ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώνεται από τους βραχώδεις σχηματισμούς. Στην πρώτη στάθμη, ημικυλινδρικός θόλος οδηγεί στο ασκηταριό του Αγίου Νικολάου, ενώ άλλος διάδρομος οδηγεί σε φυσικό εξώστη. Ο ναΐσκος φέρει ξύλινο τέμπλο και τοιχογραφίες με χρονολογία 1570 οι οποίες σώζονται αποσπασματικά. Στη δεύτερη στάθμη βρίσκεται το σπήλαιο της Ανάληψης. Το ασκητήριο διατηρεί τοιχογραφικό διάκοσμο ο οποίος χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα.
Κατά την Επανάσταση του 1821 το μοναστήρι αυτό αποδείχθηκε θαυματουργό, προστατεύοντας αγωνιστές και άμαχους, οι οποίοι είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν, αλλά και για να απωθήσουν τον Ιμπραήμ. Μέρος της Μονής κάηκε ύστερα από την επιδρομή αυτή, η αντίσταση όμως, και η τελική απώθηση του εχθρού θεωρήθηκαν παρέμβαση θεόσταλτη. Η επίσημη διάλυσή του έγινε το 1833.
Η μονή εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 9 Μαΐου, του Αγίου Νικολάου, και της Αναλήψεως.


Εκ του Δήμου Γορτυνίας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS