ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Εύθυμη ιστορία: Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα . Αμήν

 





ΣΟΒΑΡΆ ΚΑΙ ΕΎΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ ΖΩΉΣ
( Γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στις 10 Μαίου 1981 στην εφημερίδα Αρκαδικά Νέα) .
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑ . ΣΤΟ ΈΛΕΟΣ ΤΗΣ.... ΜΕΓΑΛΕΙΌΤΗΤΑΣ ΤΗΣ. !
Τη γραφειοκρατία αρχίζεις να την καταλαβαίνεις όταν είναι να παντρευτείς και όταν είναι να βγάλεις εκλογικό βιβλιάριο .
Να τα πιστοποιητικά από την αστυνομία , να τα πιστοποιητικά από τη Δημαρχία . Ο ένας σε στέλνει στον άλλο σαν μπάλα ποδοσφαίρου . Και όλοι τους είναι μουτρωμένοι σαν να κάνουν τη μεγαλύτερη αγγαρεία της ζωής τους.
Αν είσαι νόθα και η μάνα σου δεν σε έχει δηλώσει στο δημαρχείο, τότε δεν ανήκεις σε καμία οικογενειακή μερίδα και την έχεις άσχημα . Δεν μπορείς να παντρευτείς και αφού δεν υπάρχεις στα χαρτιά , δεν υπάρχεις και στην πραγματικότητα . Αρχίζουν οι τρεχάλες για να βρεις πατέρα να σε υιοθετήσει. Η μάνα σου εν τω μεταξύ έχει αποδημήσει εις Κύριον και δεν μπορείς να τη βάλεις να παντρευτεί.
Αν βρεις μπαμπά , καλώς . Αν όχι , μένεις ανύπαντρος ή βάζεις φωτιά στο Δημαρχείο .
Στις τράπεζες είναι που γίνεται το έλα να δεις . Για να πάρεις δάνειο από την τράπεζα , πρέπει να είσαι ο Ωνάσης. Πας να ζητήσεις δάνειο 100 χιλιάδων δραχμών για να ανοίξεις επιχείρηση . Σε αναλαμβάνει ένας υπάλληλος. Σε ρωτάει για την επιχείρηση που θέλεις να ανοίξεις. Πρώτα πρώτα σε συμβουλεύει ότι με 100 χιλιάδες δραχμές, δεν ανοίγεις επιχείρηση. Του λες πως το ξέρεις. Του λες πως αυτά σου λείπουν και το θέμα τελειώνει . Πρέπει να έχεις κάτι να βάλεις σαν ενέχυρο, σου λέει ο υπάλληλος. Να π.χ. δύο σπίτια. Για 100 χιλιάδες δραχμές βάζεις ενέχυρο 6 εκατομμύρια. Τέλος πάντων , τα βάζεις . Βγάζει κάτι χαρτιά , τα κοιτάζει , αστράφτουν τα μάτια του , κάνει κάτι λογαριασμούς και σου τα δίνει. - Συμπλήρωσέ τα, σου λέει λακωνικά. Τα συμπληρώνεις συνοφριωμένη. Τα δίνεις στον υποδιευθυντή και κατόπιν στο διευθυντή . Τελικά βγαίνει η απόφαση .
- Η τράπεζα μπορεί να σας δώσει 27 χιλιάδες δραχμές, λέει ο υπάλληλος υπουργικά .
- 27 χιλιάδες δραχμές τί να τις κάνω ;
- Δυστυχώς αυτά μπορούμε να σας δώσουμε . Αν είχατε ήδη την επιχείρηση, κάτι θα κάναμε.
Φεύγεις άπραγος και του είσαι και υποχρεωμένος που ασχολήθηκε μαζί σου . Εγώ , μεταξύ μας , νομίζω πως η μείωση στις 27 χιλιάδες, έγινε από τη μεταφορά των χαρτιών από τον υποδιευθυντή στο Διευθυντή.
Στα θέματα τα κληρονομικά, τα πράγματα είναι τόσο μπλεγμένα , που για να τα ξεμπλέξεις θες μεροκάματα ολόκληρα. Τρέχεις στο συμβολαιογράφο , από το συμβολαιογράφο στο υποθηκοφυλακείο , από εκεί στην εφορία, από την εφορία στο συμβολαιογράφο και από εκεί στο σπίτι σου με πρησμένα τα πόδια.
Το να πεθάνεις είναι πρόβλημα. Όχι για σένα , αλλά για τους υπόλοιπους. Γιατί εσύ που πέθανες θέλεις πιστοποιητικό θανάτου και αν είσαι επιχειρηματίας τα κληρονομικά σου, βασανίζουν τους συγγενείς σου , τους παιδεύεις με την εφορία για να αλλάξουν τη φίρμα σου και για να σε κληρονομήσουν πρέπει να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς και μετά να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους.
Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα . Αμήν.
Άπλωσε τόσο ασφυκτικά τα δίκτυα της, από το φόβο της διαφυγής , που έφτασε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι διαρροές έγιναν μεγαλύτερες γιατί κανένας δεν ξέρει τί του γίνεται , με τους πολίτες ανικανοποίητους , ταλαιπωρημένους και αγανακτισμένους .
Μα πώς αλλιώς θα απασχολούσαμε τόσους μουτρωμένους υπαλλήλους στις υπηρεσίες μας;
Εύα Ρούνη
22/12/22

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS