ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Εργαστήρια της πέτρας σε Λαγκάδια και Κοζάνη



                                        
«Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας»

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει την οργάνωση εντατικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου σε Ιαπωνία και Ελλάδα, με τίτλο «Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας» στο πλαίσιο του εορτασμού για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας (https://www.gr.emb-japan.go.jp/itpr_el/academic_workshops.html). Στα επιμέρους εργαστήρια θα συμμετέχουν Ιάπωνες και Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής.
 
Υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας είναι οι κ. κ Kengo Kuma  (Ομότιμος Καθηγητής, University of Tokyo και ιδρυτής της αρχιτεκτονικής εταιρίας Κengo Kuma & Associates), Toshiki Hirano (Επίκουρος Καθηγητής στο εργαστήριο Kuma Lab, University of Tokyo), Άρης Καφαντάρης (Επικεφαλής Έργων της εταιρίας Kengo Kuma & Associates) και Βασίλης Γκανιάτσας (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.). Τα εργαστήρια υλοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Alberta Shipmanagement Ltd.
 
Σκοπός του διακρατικού εργαστηρίου είναι να προάγει τη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση του υλικού πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιαπωνίας μέσω ακαδημαϊκής και πρακτικής διερεύνησης της πέτρας και του ξύλου, ως εμβληματικών δομικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική των δύο λαών.
 
Το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο στην Ιαπωνία, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τεχνίτες που ασχολούνται με τις παραδοσιακές ξύλινες κατασκευές, είδαν πώς επιλέγουν και επεξεργάζονται το ξύλο, καθώς και τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιμοποιούν, με τελικό σκοπό, οι Έλληνες εκπαιδευόμενοι να εμβαθύνουν στον τρόπο με τον οποίο η ιαπωνική αρχιτεκτονική του ξύλου αναπτύχθηκε σε αρμονία με τη φύση και πώς η υπεροχή των τεχνικών επεξεργασίας ξύλου είναι βαθιά ριζωμένη στον ιαπωνικό πολιτισμό.
 
Το εργαστήριο στην Ελλάδα θα λάβει χώρα το διάστημα 7-17 Σεπτεμβρίου 2024, και οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τα μνημεία της κλασικής εποχής από μάρμαρο και με αρχιτεχνίτες της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, γνωρίζοντας την παράδοση της αρχιτεκτονικής που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Θα παρατηρήσουν πώς οι λιθοξόοι επιλέγουν και επεξεργάζονται την πέτρα, χρησιμοποιώντας τεχνικές μεθόδους που προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες, για να δημιουργήσουν γλυπτά και κτίρια 
από πέτρα. Μέσα από αυτή την εμπειρία, θα γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο πήρε τη μορφή του ο ελληνικός πολιτισμός της πέτρας και πώς επηρέασε τον δυτικό πολιτισμό. Τα εργαστήρια της τέχνης της πέτρας θα πραγματοποιηθούν στα Λαγκάδια Αρκαδίας (9, 10 & 11 Σεπτεμβρίου) και τον Πεντάλοφο Κοζάνης (12 & 13 Σεπτεμβρίου), όπου προγραμματίζεται η δημιουργία των δύο Εθνικών Σχολών της τέχνης της πέτρας, ενώ την οργάνωση και τη λειτουργία τους ανέλαβε το σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής - Άνθη της Πέτρας», μέσω δωρεάς του χορηγού (Alberta Shipmanagement Ltd).  Το εργαστήριο στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Τα συμπεράσματα των εργαστηρίων θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωσή τους, σε ανοικτή συζήτηση με το ευρύ κοινό, και στις δύο χώρες, τον Σεπτέμβριο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS