ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Το Μαινάλιον όρος και ο Μαινάλιος δρόμος.... που έρχεται τον Οκτώβρη

 






 Το Μαινάλιον όρος και ο Μαινάλιος δρόμος

Το Μαινάλιον όρος εθεωρείτο το ιερό βουνό του θεού Πάνα, του τραγοπόδαρου, κερασφόρου θεού, προστάτη των ποιμένων και της άγριας φύσης των βουνών, τη σύριγγα του οποίου μπορούσε κανείς να ακούσει στις πλαγιές του βουνού, ο οποίος, σύμφωνα με κάποιους, γεννήθηκε μάλιστα εδώ. Λέγεται επίσης ότι η Άρτεμις προτίμησε να κυνηγά στο Μαινάλιον όρος, ενώ είναι κυρίως γνωστό ως το μέρος που θάφτηκε ο Αρκάς, ο γενάρχης των Αρκάδων. 

Ο γνωστός αρχαίος περιηγητής Παυσανίας αναφέρει αρκετούς οικισμούς και ιερά στο βουνό, καθώς και ένα στάδιο και έναν ιππόδρομο, όπου διοργανώνονταν οι Μαιναλικοί αγώνες. Οι αγώνες αυτοί αναπτύχθηκαν, ίσως ως ένα είδος νεκρικών αγώνων προς τιμήν του Αρκά. 

Το στάδιο και ο ιππόδρομος όπου διοργανώνονταν οι Μαιναλικοί αγώνες κατά την αρχαιότητα, βρίσκονται λίγο ψηλότερα στις πλαγιές του Μαινάλου, τις οποίες σήμερα κεοπάζςει πλήρως ένα καταπράσινο δάσος βελανιδιάς και καστανιάς. 

Προκειμένου να γνωστοποιούμε την πραγματική τοποθεσία του αρχαίου Μαινάλιου όρους και να ρτιμούμε τον Αρκά, τον γενάρχη όλων των Αρκάδων, διοργανώνουμε εδώ στο πραγματικό κέντρο της Αρκαδίας τον 6ο Μαινάλιο δρόμο, στις 6 Οκτωβρίου.

Διοργανωτές αυτής της υπέροχης, αθλητικής εκδήλωσης ειναι οι:
  • Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος"
  • Το Φιλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
  • Ο Σύνδεσμος Εν Αθήναις Αραχαμηταίων
Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε την Προκήρυξη του αγώνα.:


Η διαδρομή είναι 14 χιλιόμετρα. Η αφετηρία της διαδρομής είναι η Μεταμόρφωση Αραχαμητών - Ασέα - Αθήναιον - Κεραστάρι - Αραχαμήτες - Μεταμόρφωση Αραχαμητών. 


Τονίζεται ότι οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο και η συμμετοχή είναι δωρεάν. 



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS