ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Δημητσάνα



Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
στη Δημητσάνα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», οργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στη Δημητσάνα.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού της περιοχής θα ξεκινήσουν να σχεδιάζουν μια ψηφιακή πολιτιστική διαδρομή με τίτλο «Η Δημητσάνα των γραμμάτων» και θέμα την παιδεία («τα γράμματα») στην ιστορική Δημητσάνα. Για τους επόμενους τρεις μήνες, και με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και του Ιδρύματος, τα παιδιά θα συγκεντρώνουν πληροφορίες μέσω διαδικτύου, σχετικής βιβλιογραφίας και συνεντεύξεων με ανθρώπους που μαθήτευσαν στα σχολεία της Δημητσάνας, ερευνώντας παράλληλα αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιοχής. Τον Δεκέμβριο, οι μικροί μαθητές θα λάβουν μέρος σε σχετικό εργαστήρι προκειμένου, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα που θα έχουν συλλέξει, να δημιουργήσουν τη διαδρομή στο PLUGGY, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Επιπλέον, από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης θα προβάλλεται, σε συνεχή ροή, η βιντεοσκοπημένη μουσικοχορευτική παράσταση της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, με τίτλο «Ο τόπος που κυλάει. Το Μουσείο» (68´), διαθέσιμη από τις 30 Σεπτεμβρίου και στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Στην παράσταση, που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο το 2022, σε συνεργασία με τη Λαογραφική Εστία Τρίπολης, τον Δήμο Γορτυνίας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Γορτυνίας, αναδεικνύεται η σχέση του τόπου με την πολιτιστική κληρονομιά και τον χρόνο, μέσω δρώμενων, αφηγήσεων και όψεων του δημοτικού χορού. Ο τόπος είναι η Δημητσάνα, αλλά και το Μουσείο, ως χώρος και «κάτοικος» μαζί, ως ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Η λέξη «κυλάει» αποκτά περαιτέρω νόημα και ειδικά μέσω του στοιχείου του νερού, αναπόσπαστου μέρους του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής της περιοχής.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη του πωλητηρίου.


ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS