ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Δέντρα και λεβάντες φυτεύτηκαν σε λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ για αναγέννηση των εδαφών

Δέντρα και λεβάντες φυτεύτηκαν σε λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ για αναγέννηση των εδαφών

Στην αναγέννηση της παραγωγικότητας του εδάφους και στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος και φυσικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα στοχεύει ευρωπαϊκό έργο που εφαρμόζεται σε πέντε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο MarginUp ασχολείται με υποβαθμισμένα και χαμηλής παραγωγικότητας εδάφη.

Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, επικεντρώνεται σε πρώην λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτόν, έχει παραχωρηθεί το έδαφος ενός παλιού ορυχείου στο νότιο πεδίο στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), που είναι εταίρος του έργου, προκειμένου να αναπτύξει βιώσιμες και κυκλικές αλυσίδες αξίας για την παραγωγή βιοπροϊόντων και βιοκαυσίμων από φυσικές πρώτες ύλες, εισάγοντας μη εδώδιμες καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο κλίμα και φιλικές προς τη βιοποικιλότητα.

Φυτεύσεις

Τον συντονισμό του όλου έργου στη χώρα μας έχει το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος (CluBE) Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης και σύμφωνα με την project manager, Δώρα Καλέα, στο λιγνιτωρυχείο έκτασης 20 εκταρίων έχουν πραγματοποιηθεί ήδη φυτεύσεις δέντρων και φυτών για να γίνει η αποκατάσταση σε πιο γρήγορο ρυθμό.

«Φυτεύτηκαν 1.500 ψευδοακακίες, οι οποίες ευδοκιμούν, ενώ τα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι 70 δρύες και 70 καστανιές και 2.200 αρωματικά φυτά λεβάντας», τονίζει η κα Καλέα και συμπληρώνει: «Υπάρχει σχέδιο για μετά. Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς θα γίνουν δοκιμαστικά τεστ, αρχικά στο ξύλο της ψευδοακακίας για την παραγωγή mdf ξύλου, όπως και εναλλακτικές πορείες π.χ. πέλλετ. Παράλληλα, γίνονται αναλύσεις εδαφών, γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα στην περιοχή, για αυτό και η επιλογή της λεβάντας», επισημαίνει η project manager του έργου.

«Φυτεύτηκαν 1.500 ψευδοακακίες, οι οποίες ευδοκιμούν, ενώ τα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι 70 δρύες και 70 καστανιές και 2.200 αρωματικά φυτά λεβάντας»

Μέσα στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την περιοχή είναι και η ένταξη κυψελών για την παραγωγή μελιού, εφόσον γίνουν μελέτες και αποδειχθεί ότι είναι διατροφικά ασφαλές για τους καταναλωτές. «Επίσης, από τη λεβάντα θα κάνουμε απόσταξη ελαίου και θα γίνουν κάποια τεστ για την παραγωγή καλλυντικών. Από τους σημαντικούς όμως στόχους είναι και ο περιορισμός των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου», καταλήγει η κα Καλέα.

Χρυσοχόου Αφροδίτη - ypaithros.gr

Αγροτών αναγνωσμα 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS