ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Παράπονα στον Υπουργό των Προέδρων Κοινοτήτων Τρίπολης για την άνιση αντιμετώπιση των ανταποδοτικών στην ενέργεια









Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 22 Αυγούστου 2024 εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ και το ΥΠΕΣ η ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479 απόφαση σας, κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4964/2022. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της εν λόγω ΚΥΑ, το οποίο αφορά στη "Μεθοδολογία υπολογισμού των πιστώσεων προς τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές" το συνολικό ποσό θα επιμερίζεται πλέον ισομερώς και όχι κατ’ αναλογία 70%-30% βάσει του προισχύσαντος καθεστώτος που προβλεπόταν στο άρθρο 3 της Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014.
Εμείς, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες Πρόεδροι Κοινοτήτων, ως έχοντες άμεσο ενδιαφέρον για τις ανωτέρω διατάξεις και δεδομένου ότι συγκροτούμε την ραχοκοκαλιά της επαφής των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες, θέλουμε να θέσουμε μετ’ επιτάσεως τον προβληματισμό μας για την προαναφερόμενη τροποποίηση για τους κάτωθι λόγους: 
Με την εξισωτική αντιμετώπιση του υπολογισμού των πιστώσεων χωρίς τα αναλογικά κριτήρια του προηγούμενου καθεστώτος οι μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων δεν επωφελούνται (αλλά αδικούνται), καθώς επιμερίζονται τις πιστώσεις εξίσου με τις οικίες που είναι εγκαταλειμμένες ή οι ιδιοκτήτες του έρχονται ελάχιστες ημέρες το χρόνο, ή ανήκουν σε κατοίκους εξωτερικού, ενώ πολλές φορές τα ποσά που πιστώνονται αφορούν λογαριασμούς, οι κάτοχοι των οποίων έχουν αποβιώσει και δεν έχει ακολουθήσει κληρονομική αποδοχή των κατοικιών, καθώς είναι πλέον εγκαταλελειμμένες με αποτέλεσμα να απόλλυνται σημαντικά κονδύλια για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών. Επομένως, παύουν να δημιουργούνται κίνητρα να παραμείνει ο κόσμος στα χωριά του.

Σύμφωνα με την παρ. 1 και 2 του Συντάγματος,  Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ισότητα κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος δεν είναι τυπική ή αριθμητική, δεν θεσπίζεται συνεπώς υποχρέωση του νομοθέτη να ρυθμίζει με όμοιο τρόπο ανόμοιες μεταξύ τους καταστάσεις. Αντίθετα, η ισότητα εκλαμβάνεται με την ουσιαστική αναλογική έννοια, επιτάσσει δηλαδή όμοια μεταχείριση των όμοιων και ανόμοια των ανόμοιων. Ανάλογο περιεχόμενο έχει η αρχή της ισότητας και ως τμήμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου. Το ΔΕΚ ερμηνεύει την εν λόγω αρχή με την ουσιαστική αναλογική έννοια, δηλαδή ως απαγόρευση ρύθμισης όμοιων καταστάσεων με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικών καταστάσεων με όμοιο τρόπο. 

Εν προκειμένω, είναι πασίδηλο ότι συντρέχουν αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να θεωρηθεί η προαναφερόμενη εξισωτική αντιμετώπιση ανόμοιων καταστάσεων, ως αντίθετη με το Σύνταγμα, αλλά και με το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα. Οι μόνιμοι κάτοικοι των κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες των ανεμογεννητριών (ποικίλες οχλήσεις της περιοχής τους) δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται εξίσου με τους απόντες. Κατά συνέπεια, η προηγούμενη αναλογία ήταν πιο εύστοχη και δίκαιη.
Όλοι και όλες εμείς οι αντιπρόσωποι ενός θεσμού που έχει την πιο άμεση επαφή με τον πολίτη αναρωτιόμαστε ποιος ήταν ο αποχρών λόγος της προαναφερόμενης τροποποίησης που καθιστά την μεθοδολογία υπολογισμού των πιστώσεων προς τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στερούμενη λαϊκής νομιμοποιήσεως, η οποία σε τελευταία ανάλυση θα επιφέρει τα αποτελέσματά της στην δική σας κοινωνική αποτύπωση του πολιτικού σας στίγματος. 
Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι το προγενέστερο καθεστώς ήταν σαφέστατα σύμφωνο με την αρχή της ισότητας του Συντάγματος, απονέμοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο στους ανθρώπους που διαμένουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στον τόπο τους, που σε πολλές περιπτώσεις αφορά ορεινές ή νησιώτικες περιοχές για τις οποίες η Πολιτεία σύμφωνα με το Άρθρο 106 του Συντάγματος πρέπει να υποδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα. Με την αλλαγή που επιφέρετε κύριοι Υπουργοί, αφαιρείται αφενός το επιπλέον κίνητρο βοήθημα στους μόνιμους κατοίκους και αφετέρου επιδοτούνται κάτοχοι παροχών που παρουσιάζουν μηδενική κατανάλωση και διαμένουν είτε στο εξωτερικό είτε στα αστικά κέντρα της χώρας. Ως εκ τούτου εάν εφαρμοστεί η άδικη ρύθμιση θα συμβάλλει στην επιτάχυνση τις ερήμωσης των είδη ρημαγμένων χωριών μας. 
Για αυτούς τους λόγους,
Σας καλούμε να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο ζήτημα, να λάβετε υπόψη έστω και εκ των υστέρων την ανατροφοδότηση που σας προσφέρουμε ως αντιπρόσωποι των κατοίκων όλων αυτών των περιοχών της Ελλάδας και να επαναφέρετε όσο ακόμα είναι νωρίς τουλάχιστον το προηγούμενο καθεστώς επιμερισμού. 
Σε διαφορετική περίπτωση, οι αντιδράσεις από τους κατοίκους θα είναι ραγδαίες και αδύνατο να μην εντυπωθούν στην γενικότερη προδιάθεσή τους για την Κυβέρνηση. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS