ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τα ΕΠΑΛ, ο «φτωχός συγγενής» για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ




Γιώργος Παπαηλιού
Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Τα ΕΠΑΛ, ο «φτωχός συγγενής» για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ 
Το αντικείμενο - η κατεύθυνση των Τμημάτων των ΕΠΑΛ αποτελεί κριτήριο για την επιλογή - τη ζήτησή τους από τους μαθητές.
Η επιλογή - η ζήτηση συγκεκριμένων Τμημάτων συνδέεται με τη γνώση και τα προσόντα που οι ίδιοι (οι μαθητές) επιδιώκουν να αποκτήσουν, ώστε να έχουν επαγγελματικές προοπτικές. 
Σε κάθε περιοχή, η επιλογή - η ζήτηση συνδέεται με τις δραστηριότητες, την απασχόληση και το τοπικό (ή και ευρύτερο) παραγωγικό μοντέλο που, είτε υφίσταται, είτε επιδιώκεται να προωθηθεί.
Η (αρχική) κατάργηση συγκεκριμένων Τμημάτων από τα ΕΠΑΛ στην Αρκαδία (στο Άστρος, στη Μεγαλόπολη και στην Τρίπολη), και όχι μόνον, υπογραμμίζει τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης της ΝΔ, την εκ μέρους της απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την απουσία ενδιαφέροντος και μέριμνας γι΄ αυτήν, ιδίως στην περιφέρεια και μάλιστα σε περιοχές που υστερούν από αναπτυξιακής πλευράς. 

Το γεγονός, ότι οι σχετικές αποφάσεις (όλες ;) ανακλήθηκαν εκ των υστέρων, μετά από πίεση και παρεμβάσεις μαθητών και γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, «κατόπιν ενεργειών» τοπικών νεοδημοκρατικών παραγόντων, για την κυβέρνηση, δεν αναιρεί τις κυβερνητικές προθέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την επαγγελματική εκπαίδευση – αρχής γενομένης από την κατάργηση-«αναστολή» λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που είχαν θεσπιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – και την ελληνική περιφέρεια, εν προκειμένω την Αρκαδία.    
Κατά συνέπεια και βάσει αυτών, παρέλκουν και οι εκ μέρους μας υποβληθείσες αναφορές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όμως, η επαγγελματική εκπαίδευση με συγκεκριμένο προσανατολισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία μπορεί να προωθηθεί από μία προοδευτική κυβέρνηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS