Μουσείο Ελληνικής επανάστασης ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Τρίπολης κατά την παρουσίαση του νέου πολεοδομικού σχεδίου
Συγκεκριμένα είπε:
Η δεύτερη εξίσου σημαντική επιλογή αφορά το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει συζητηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση σε επίπεδο προμελέτης με μια σημαντική διαφοροποίηση. Κάνουμε λόγο για ένα ψηφιακό μουσείο, ένα χώρο προβολής εικονικής πραγματικότητας.
Το ψηφιακό μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης και η εκτεταμένη ανάπλαση του δημοσίου χώρου γύρω από την πλατεία Άρεως, σχεδιάστηκε και ήρθε ως πρόταση από την εταιρία ΧΩΡΟΒΑΤΗΣ στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Εγώ προσωπικά υιοθέτησα άμεσα στην πρόταση και ήδη την έχουμε παρουσιάσει σε κυβερνητικούς παράγοντες.
Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο μουσείο με ανάλογη εμβέλεια κατά την άποψη μου αποτελεί ιστορική απαίτηση. Ο ρόλος της Τρίπολης στην εθνεγερσία του 1821 είναι αναντίρρητος. Σήμερα η Τρίπολη διαθέτει την ιστορική και χωροταξική τεκμηρίωση για να συγκροτήσει έναν τέτοιο σημαντικό πόλο που θα καλύψει αυτό το κενό. Ο Δήμος Τρίπολης θα αποτελέσει τον επισπεύδοντα αλλά και τον φορέα υλοποίησης αυτού του σχεδίου.
Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης χωροθετείται υπόγεια κάτω από την πλατεία Άρεως. Η καινοτομία στον σχεδιασμό αφορά τα χαρακτηριστικά του μουσείου. Πρόκειται για έναν χώρο που σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει την προβολή εικονικής πραγματικότητας. Ένας χώρος όπου θα κυριαρχούν τα ψηφιακά ολογράμματα και η ψηφιακή αναπαράσταση γεγονότων. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει την εικονική απόδοση των γεγονότων και των μεγάλων μαχών της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον.
Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αστική ανάπλαση με επίκεντρο το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Η κύρια ανάπλαση στοχεύει στο διευρυμένο δημόσιο χώρο που συγκροτούν η πλατεία Άρεως και τα γύρω πάρκα, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων περίπου, καθώς και τη διασύνδεσή του με το αθλητικό κέντρο, το περιαστικό άλσος Αγίου Γεωργίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης θα αποτελέσει το επίκεντρο, το στοιχείο που θα δώσει σημαντική υπεραξία στις υφιστάμενες υποδομές του Πνευματικού Κέντρου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του ανακατασκευασμένου Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου καθώς και της μεγάλης πεζοδρόμησης του κεντρικού ιστού της πόλης και πρόσφατα της πλατείας Αγίου Βασιλείου.
Θέλω να σταθώ λίγο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που δίνει η υιοθέτηση του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας.
Η πρώτη προφανώς αφορά τις δυνατότητες στην τεκμηρίωση και προβολή των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης.
Η δεύτερη αποσκοπεί να καταστήσει την Τρίπολη κόμβο έρευνας και ψηφιακής καινοτομίας. Να δημιουργήσει δηλαδή έναν ψηφιακό κόμβο ανοικτό σε πανεπιστήμια και ιστορικούς, που θα συμβάλει καθοριστικά στη συλλογή, ταξινόμηση, συντήρηση και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού, στην έρευνα, ανάλυση και φυσικά ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων και σύγχρονων διατριβών.
Η τρίτη σχετίζεται με τον δυναμικά μεταβαλλόμενο χαρακτήρα που μπορεί να εξασφαλίσει το συνεχώς εμπλουτιζόμενο ψηφιακό περιεχόμενο του μουσείου. Πρόκειται για δυνατότητα με μεγάλες προεκτάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ με αντικείμενο την εικονική αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων από όλο τον κόσμο, σε μια συνεχή διάδραση μέσα από την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψηφιακή τεχνολογία.
Η φιλοδοξία είναι το ψηφιακό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης στην Τρίπολη ν’ αποτελέσει ανοικτό παγκόσμιο ψηφιακό κόμβο, ικανό να δημιουργήσει ζώνη πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο, ξεπερνά τα όρια της Αρκαδίας, αποσκοπώντας να καταστήσει την Τρίπολη τουριστικό προορισμό ως τοπόσημο της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα μια πόλη φιλική για τους κατοίκους, η οποία θα αποτελεί εμπειρία για τον επισκέπτη.
Δημοσίευση σχολίου