ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Επιστημονική ημερίδα στη Σελλασία | Δημήτρης Πτωχός: «Ελαιόλαδο, παράδοση και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο»

 






Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ήταν κεντρικός ομιλητής στην επιστημονική ημερίδα «Σπάρτη: Ελιά και Ελαιόλαδο», που διοργανώθηκε στη Σελλασία το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου ως βασικού πυλώνα της αγροτικής παραγωγής της Πελοποννήσου, λέγοντας: «Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό προϊόν για την οικονομία της περιοχής, αλλά αποτελεί μέρος της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου».

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της προώθησης του πελοποννησιακού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές».

Παράλληλα, μίλησε για στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισημαίνοντας: «Η ελαιοπαραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες. Γι' αυτό είναι καθοριστικό να αναπτύξουμε στρατηγικές που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων μας».

Η επιστημονική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος, είχε ως στόχο την ανάδειξη της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγεία, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή, η προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και η σημασία της ποιότητας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του εκφράζοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας στην αναβίωση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, η οποία διεξαγόταν επί σειρά ετών στη Σελλασία, λέγοντας: «Η αναβίωση αυτής της γιορτής είναι μια συμβολική κίνηση που τιμά την παράδοση και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Λακωνίας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ακαδημαϊκός και πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Καραμάνος, που μίλησε για την «Ελιά και την κλιματική αλλαγή», και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, που αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, με θέμα «Ελαιόλαδο, Γεύση και Υγεία», μίλησαν η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες της ελιάς, ο Βασίλης Δημόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Καλαμάτας, για τις προκλήσεις της αισθητηριακής ποικιλομορφίας του λακωνικού ελαιολάδου, και η Αιμιλία Ρηγάκου, χημικός και ειδική στα βρώσιμα έλαια, για τη συσχέτιση της γεύσης του ελαιολάδου με την υγειοπροστατευτική του δράση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού και παρεμβάσεις από παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εξαγωγείς. Στο τέλος της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο βιοκαλλιεργητής, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, για τη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS