ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Μηλέα-Παναγία Γιάτρισσα: «Η επόμενη μέρα… και οι ευθύνες για την διάλυση της εργολαβίας






Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 

Μηλέα-Παναγία Γιάτρισσα: «Η επόμενη μέρα… και οι ευθύνες για την διάλυση της εργολαβίας»

Το έργο με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΛΕΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ» με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού εντάχθηκε στην ΕΠΟ26 τροπ.0 17/5/2016 και κωδικό έργου 2013ΕΠ02600000, με προϋπολογισμό 3.300.000€ .
Στη συνέχεια με την με αριθμ. αποφ. 454/14-11-2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου τροποποιήθηκε η κατανομή πιστώσεων και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 3.545.000€.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, αφού συνδέει τις δύο Περιφερειακές Ενότητες μέσω του εμβληματικού Ιερού θρησκευτικού συμβόλου της Μάνης δηλαδή την Ιερά Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας, η οποία αποτελεί και σημείο αναφοράς για την Ιστορικότητα της περιοχής.
Μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες επιλύθηκαν σημαντικά τεχνικά, διοικητικά και περιβαλλοντικά ζητήματα του έργου και με την με αριθμ. πρωτ. 2025/9-6-2017 (ΑΔΑ: 7ΘΓΖ7Λ1-Σ28) απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, 
υπάχθηκε σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, κάτι το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την δημοπράτηση του.
Το έργο δημοπρατήθηκε με την με αριθμ 2539/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το σύνολο των εργασιών που απαιτούνταν για την υλοποίηση του (χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση, ασφάλεια).
Με την με αριθμ. αποφ. 3087/2018 (ΑΔΑ: 622Π7Λ1-ΡΞΘ) κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και με την υπ’αριθμ. 150/2019 πράξη του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίθηκε η συνέχιση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης.      
Μετά από διευθέτηση διοικητικών θεμάτων που προέκυψαν με την επιλογή του πρώτου αναδόχου, την 4/8/2022 υπεγράφη σύμβαση με την τελική ανάδοχο εταιρεία, όπου προέβλεπε την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου εντός 20 μηνών. Δηλαδή θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τον Απρίλιο του 2024 (σύμβαση ποσού 1.983.369,78€ ).  
Αντί για την ολοκλήρωση του έργου, την 19/10/2023 κατατέθηκε από την ανάδοχο εταιρεία ειδική δήλωση της διακοπής των εργασιών, η οποία έγινε δεκτή με την με αριθμ. 385253/7-11-2023 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.
Στη συνέχεια την 1/2/2024 κατατέθηκε από την ανάδοχο εταιρεία αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η οποία έγινε αποδεκτή σύμφωνα με την 59652/26-2-2024 απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων (ΑΔΑ: 6ΗΓΩ7Λ1-Ψ4Ε). 
Σύμφωνα με την απόφαση διάλυσης, η ανάδοχος εταιρεία όφειλε να παραδώσει το έργο ελεύθερο από τα προϊόντα εκσκαφής και σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 161 του Ν.4412/16, ο χρόνος διάλυσης της σύμβασης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης στην ανάδοχο εταιρεία. 
Επειδή κοινοποιήθηκε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου επιστολή Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης του Δήμου της Δυτικής Μάνης με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την ολοκλήρωση του έργου και παράλληλα καταγγέλλουν «ότι έχουν διαπιστώσει ότι τα αδρανή υλικά που είχαν αποθηκευτεί σε διάφορα σημεία του έργου απομακρύνθηκαν και βρίσκονται σε ανεγειρόμενες οικοδομές»,    
ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
Έχουν ολοκληρωθεί οι εκ του Νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, μετά την έκδοση της απόφασης διάλυσης της σύμβασης και οριστικής διακοπής των εργασιών του έργου; 
Πόσο ποσοστό του έργου έχει εκτελεστεί και πόσο χρηματικό ποσό έχει πληρωθεί η ανάδοχος εταιρεία;
Υπάρχουν κατατεθειμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί για εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν πληρωθεί;
Ισχύουν τα αναφερόμενα στην επιστολή των Δημοτικών Συμβούλων της Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Μάνης σχετικά με την παράνομη μεταφορά αδρανών υλικών σε ανεγειρόμενες οικοδομές; Έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι και αυτοψίες; 
Ποια είναι η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με την συνέχιση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί;

                             Κωνσταντίνα Νικολάκου                                        
                             Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS