ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Στ. Παπασταύρου: στην Νεστάνη Ουδείς τοποθετήθηκε επί του θέματος και έδωσε την πρέπουσα απάντηση



Άγνοια και όχι διαμαρτυρία
Δεν διακρίνεται πουθενά ότι ήταν διαμαρτυρία των κατοίκων της Νεστάνης ,,,απλά ήταν άγνοια και οι τοποθετήσεις ήταν ασαφείς . 
Παρακολούθησα την αντίδραση και άποψη συμπατριωτών μου στην χθεσινή επίσκεψη τηλεοπτικού μέσου στη Νεστάνη σε ρεπορτάζ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην γύρω περιοχή του χωριού μας . .
Δυστυχώς οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις σε σχετικά ερωτήματα της δημοσιογράφου στο πως βλέπουν την εγκατάσταση των στα πέριξ βουνά , ήταν αδιάφορη δηλαδή ( ΖΑΜΑΝ ΦΟΥΛ ΚΙ’ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΡΛΑ .) στα τσιπιανίτικα.
Ουδείς τοποθετήθηκε επί του θέματος και έδωσε την πρέπουσα απάντηση .
Ας μου επιτρέψετε να εκφέρω προσωπικά την άποψη μου σχετικά και να δεχθώ οποιαδήποτε καλόβουλη κρητική . .
Όντως μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών γίνονται με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να ανησυχούν δικαιολογημένα (λόγω έλλειψης ενημέρωσης) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την αλλοίωση του τόπου από τα αιολικά πάρκα
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων για να αξιοποιήσουν αυτά τα οφέλη που η ίδια η φύση μας τα προσφέρει για να την προστατεύσουμε.
(Κάτι που δεν κάνουμε σε πλείστες περιπτώσεις Ούτως η Άλλως)
Οι ανεμογεννήτριες όπως η πλειοψηφία των επιστημόνων ανά τον κόσμο ανακοινώνει συνεχώς είναι μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τις ανεμογεννήτριες, όπως η επίδραση στην τοπική πανίδα (π.χ.πουλιά και νυχτερίδες) και η αισθητική επίδραση στο τοπίο). . . Παρά αυτές τις ανησυχίες, θεωρώ ότι η συνολική τους επίδραση είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας το πετρέλαιο και η οποιαδήποτε τύπου καύση που μολύνει την ατμόσφαιρα και μας έχει κατασπαράξει ως σήμερα.
Οι ανεμογεννήτριες όπως και τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και μπορούν να προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές μας κοινωνίες
Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:
1. Οικονομικά Οφέλη: Οι τοπικές κοινότητες μπορούν να λαμβάνουν ανταποδοτικά τέλη από τις εταιρείες που εγκαθιστούν και λειτουργούν ανεμογεννήτριες, και αυτά τα τέλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των τοπικών υποδομών, όπως δρόμοι, σχολεία , νοσοκομεία., ακόμη και διεκδίκηση μειωμένων τιμολογίων από τους κατασκευαστές/εταιρείες παραγωγής και παροχής ενέργειας . .
2. Δημιουργία Θέσεων Εργασίας: Η κατασκευή και συντήρηση των ανεμογεννητριών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη φάση της εγκατάστασης όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους..
3. Περιβαλλοντικά Οφέλη: Η χρήση ανεμογεννητριών μειώνει έως και εξαλείφει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
4. Ενεργειακή Αυτονομία: Οι τοπικές κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από την παραγωγή καθαρής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτησή τους από εξωτερικές πηγές ενέργειας.
Η αιολική ενέργεια είναι ένα θέμα που συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Ας δούμε μερικές αλήθειες και ψέματα σχετικά με αυτήν:
Αλήθειες
Αξιοπιστία: Η αιολική ενέργεια είναι αξιόπιστη, αν και δεν παρέχει σταθερή ισχύ όπως τα θερμικά εργοστάσια. Ωστόσο, όταν ενσωματώνεται σε ένα ενεργειακό σύστημα με διάφορες πηγές, συνδυαστικά , μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια..
Κόστος: Το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αιολικά πάρκα στην ξηρά πιο οικονομικά από τα θερμικά εργοστάσια , αρκεί αυτό το υπερδιπλάσιο κέρδος που σήμερα απολαμβάνουν οι μεγάλοι πάροχοι ενέργειας να επιστρέφει κατά ένα σεβαστό ποσοστό στον καταναλωτή και όχι να πλουτίζουν εις βάρος του . . ..
Αποθήκευση Ενέργειας: Η ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα μπορεί να αποθηκευτεί μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση.
Ψέματα
Αναξιοπιστία: Ένας κοινός μύθος είναι ότι η αιολική ενέργεια είναι αναξιόπιστη λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου. Στην πραγματικότητα, η αιολική ενέργεια μπορεί να ενσωματωθεί αποτελεσματικά σε ένα ευρύτερο ενεργειακό σύστημα χωρίς πρόβλημα , συνεισφέροντας σε μέγιστο βαθμό στην επάρκεια ..
Υψηλό Κόστος: Παρά την αρχική επένδυση, το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά και συνεχίζει να μειώνεται, καθιστώντας την μια από τις πιο οικονομικές και ανώδυνες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας..
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις: Αν και υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως η επίδραση στα πουλιά ,και στην τοπική πανίδα οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας που είναι θανατηφόρες ..
ΠΟΡΙΣΜΑ Η Αιολική Ενέργεια παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή και γενικότερα της Εθνικής οικονομίας . Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν περισσότερο, συγκεκριμένα πάνω από 70 περίπου εκατ. ευρώ κάθε έτος. Για αυτό αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος δεν απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Ούτε το κόστος κατασκευής των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον. Το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια είναι τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής δεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Πρόκειται για μια αξιόπιστη τεχνολογία. Τα αιολικά πάρκα δεν απολαμβάνουν άλλα προνόμια, ενισχύσεις ή κρυφές επιδοτήσεις όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Ανθίσταμαι δε σθεναρά σε οποιαδήποτε αυθαίρετη και χωρίς την συγκατάθεση των κατοίκων εγκατάσταση στην περιοχή μας , χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες που να εγγυώνται το αποτέλεσμα και ΟΧΙ λευκή επιταγή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας χωρίς την διαπραγμάτευση ανταποδοτικών τελών κ.α .
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΩΨΗ και δέχομαι οποιαδήποτε καλόβουλη κρητική
Υ.Γ Προτείνω στον πρόεδρο της τοπικής μας κοινότητας , στους φορείς και συλλόγους του τόπου μας να διοργανώσουν μια ( και όσες χρειαστούν ) ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ της Νεστάνης και με πρόσκληση των όμορων κοινοτήτων που έχουν έννομο συμφέρον προκειμένου να κληθούν και να μας ενημερώσουν ειδικοί έτσι ώστε να έχουμε όλοι άποψη για τις περαιτέρω κινήσεις μας .
Σταύρος Παπασταύρου .

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS