ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Με πρόστιμο από 1η Ιανουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας

 traffic jam ge48fda3e9 1280 e1639394498286

Με πρόστιμο θα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η Ιανουαρίου, καθώς από φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση και όποιος καθυστερήσει να τα πληρώσει, θα επιβαρύνεται με ένα σημαντικό ποσό.

Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να μην αλλάξει φέτος τα ποσά των τελών κυκλοφορίας και να παγώσει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει τον περασμένο Μάρτιο.

Η επιτροπή πρότεινε την επιβολή τελών κυκλοφορίας και στα υβριδικά και στα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα που εξαιρούνται, αλλά και την αύξηση των ποσών στα υπόλοιπα «καθαρά» αυτοκίνητα, αλλά το ΥΠΕΘΟ, ανέβαλε για το 2026 τις σχετικές αποφάσεις.

Το πάγωμα των προτάσεων της επιτροπής οφείλεται στο πολιτικό κόστος που θα είχε μια τέτοια απόφαση, αλλά και στη δυσκολία να αλλάξει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 παραμένουν στις ίδιες τιμές με πέρυσι, αλλά με σημαντικές αλλαγές ως προς τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους καθυστερήσουν να καταβάλουν το τίμημα.

Η πλατφόρμα για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας του 2025 θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν την ευχέρεια να τα προμηθευτούν, εγκαίρως, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι, πως, ενώ δινόταν παράταση, έως το τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από φέτος δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, χωρίς επιβάρυνση. Ειδικότερα:

  • Όσοι πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου 2025 θα τιμωρηθούν με πρόστιμο 25% επί του ύψους των τελών κυκλοφορίας.
  • Όσοι πληρώσουν τα τέλη από την 1η έως την 28η Φεβρουαρίου 2025 θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών κυκλοφορίας.
  • Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη έως την 28η Φεβρουαρίου και τα πληρώσουν από την 1η Μαρτίου και μετά, θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών κυκλοφορίας.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση και για φυσικές καταστροφές των αυτοκινήτων.

Ποια είναι τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται, βασικά, ανάλογα με τον κυβισμό, την παλαιότητα και τους εκπεμπόμενους ρύπους, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται από τα τέλη τα ηλεκτρικά, τα περισσότερα υβριδικά και τα «καθαρά» πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα που εκπέμπουν έως 90 ή έως 122 γραμμάρια CO2, ανάλογα με την ηλικία τους.

Αναλυτικότερα τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα είναι τα ακόλουθα:

Πηγή: sofokleousin.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS